'Dope' is een pakkende satire

'Dope'. Foto PR

'Dope'. Foto PR

1 / 2
Nanska van de Laar

Ieder mens is een product van zijn leefomgeving. Wat dat betreft had het slecht kunnen aflopen met Rick Famuyiwa, de regisseur en scriptschrijver die opgroeide in Inglewood. Maar de filmmaker wist dit ruige getto van Los Angeles te ontvluchten en gaf zijn ontsnapping vorm met ’Dope’.

In deze tragikomedie draait het om Malcolm, een tiener uit een eenoudergezin die opgroeit in een buitenwijk vol drugs, bendes en misdaad. Zijn droom: studeren aan Harvard. Maar na een uit de hand gelopen hiphopfeest zit Malcolm opeens opgescheept met een lading cocaïne. Weg droom. Of toch niet?

’Dope’ is een pakkende satire op gettofilms als ’Boyz n the hood’, ’Menace II society’ en ’Poetic justice’. Famuyiwa etaleert een speelse en energieke dramatiek getuige het veelvuldige, maar niet storende gebruik van teruggespoelde scènes, freezeframes en slowmotion. En tussen pompende rap-klassiekers uit de jaren 90 laat hij zijn vlotte cast er scherp en vermakelijk op los kibbelen. ’Val ik wel op vrouwen? Ik werd gisteren nat van Justin Bieber’, verzucht Malcolms lesbische maatje Diggy.

Toch is Dope ook een film met een serieuze strekking. Want Malcolm (een sterke Shameik Moore) heeft een boodschap: zie mij hoe ik écht ben en laat je niet leiden door wat anderen van mij vinden. Een wat belegen levensles die Famuyiwa en zijn geëngageerde producenten Forest Whitaker en zanger Pharrell Williams o zo origineel hebben verpakt.

’Dope’

Regie: Rick Famuyiwa

Met: Shameik Moore, Zoë Kravitz, Tony Revolori

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.