'Fantastic Four' maakt ons superheldenmoe

'Fantastic Four'. Foto PR

'Fantastic Four'. Foto PR

1 / 2
Nanska van de Laar

Regisseur Josh Trank (’Chronicle’) is niet de eerste die de ’Fantastic Four’ een filmcarrière gunt. Eerdere pogingen om dit superheldenteam uit de stal van Marvel Comics te laten schitteren op het witte doek waren weinig succesvol. Zo haalde Roger Cormans versie in 1994 niet eens de bioscoop. De filmbewerkingen uit 2005 en 2007 waren kaskrakers, maar bleven artistiek gezien een teleurstelling. Dat weerhield filmstudio Fox er niet van het nóg eens te proberen.

Het verhaal kreeg een update en begint nu in 2007, als de jonge Reed Richards in de garage van zijn ouders het prototype bouwt van een teleporteermachine. Zijn huisvlijt trekt de aandacht van Dr. Franklin Storm. Een paar jaar later zien we Reed (Miles Teller) zijn grensverleggende werk voltooien, met hulp van drie andere knappe koppen.

Door eerzucht gedreven, werpen zij zichzelf ook op als proefkonijn. Zonder toestemming ondernemen zij een expeditie naar een andere dimensie, een reis die hen voor altijd zal veranderen in de uitermate flexibele Mr. Fantastic, de vlammende Human Torch, de stenen reus Thing en de charmante Invisible Woman.

De regisseur neemt een lange aanloop om Miles Teller, Michael B. Jordan, Kate Mara en Jamie Bell tot deze superhelden te transformeren. Waarna zij de handen ineen moeten slaan om de gelijktijdig gecreëerde Doctor Doom (Toby Kebbell) te bestrijden. De overvloed aan visuele effecten kan daarbij niet het totale gebrek aan originaliteit en inhoud verhullen. De motivatie van de personages blijft wél duister, terwijl ook de broodnodige humor met een lampje moet worden gezocht. Het ongeïnspireerde ’Fantastic Four’ is een film die ons superheldenmoe maakt.

’Fantastic Four’

Regie: Josh Trank

Met: Miles Teller, Jamie Bell, Kate Mara, Michael B. Jordan

Twee sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.