Wat te doen met een pijpenla?

1 / 7
Peter Lodewijks

In de rubriek Restyle vervullen we wensen van lezers. De ene week buigt styliste Gaby Fecken zich over een interieur, de andere week geeft tuinfotografe en groenauteur Modeste Herwig antwoord op een tuinvraag. Deze week de tuinwens van Joep en Charlotte.

Joep en Charlotte van Weezenbeek uit Heemstede roepen de hulp van Modeste Herwig in. ,,We willen graag een mooie, onderhouds- en kindvriendelijke tuin, die er niet uitziet als een ’pijpenla’, wat gezien de afmetingen van de tuin een uitdaging is.’’

Ze zijn ruim een jaar geleden in hun huis in Heemstede komen wonen. Joep heeft het huis eigenhandig verbouwd. Charlotte is daar enthousiast over: ,,Het is werkelijk prachtig geworden’’.

Na deze intensieve verbouwing kregen Joep en Charlotte begin dit jaar hun eerste dochter, Florine. Al met al een hectische periode. Inmiddels is de rust weer wat weder gekeerd en willen ze zich op de tuin richten. Ze hebben de tuin onlangs bijna helemaal leeg gehaald en een nieuwe schutting geplaatst. Nu is het tijd om de tuin opnieuw in te gaan delen en in te richten. ,,Leuk en spannend om te doen, maar ook lastig. Onze tuin is 25,8 meter diep en 6,5 meter breed en ligt op het zuid-oosten.’’

Charlotte en Joep willen de tuin zo indelen dat deze aan hun eisen voldoet en ze er als gezin nog lang plezier van hebben. ,,We willen graag een groot terras tegen het huis aan, waar we gezellig kunnen zitten en eten. En een stuk gras, zodat onze dochter lekker in de tuin kan spelen. Een ruime schuur achterin de tuin is handig voor onze fietsen, tuinmeubelen, barbecue en andere tuinspullen. We zouden achterin de tuin een terras of veranda willen, omdat we daar het langst van de zon kunnen genieten.’’

Aan de zijkant van de tuin staan mooie bomen die ze willen behouden. Het stel wil het liefst een tuin die niet al te ingewikkeld is in onderhoud en kindvriendelijk. ,,We vinden het allebei helemaal niet erg om de tuin te onderhouden, maar we hebben niet specifiek groene vingers.’’

Ze willen wel wat bloemen en planten in borders en dan het liefst in pasteltinten. ,,We zouden het ontzettend leuk vinden om ook een speelhuisje voor Florine in de tuin te hebben.’’

Modeste Herweg weet wel weg met een smalle, lange tuin. ,,Je kunt halverwege dwars een pergola plaatsten, die de tuin optisch in twee stukken deelt. Weg is het effect van de pijpenla en bovendien lijkt de tuin meteen een stuk groter.’’

Die pergola moet dan wel nog flink begroeid worden. ,,En hou dan een klein doorkijkje open, dan is de uitwerking nog groter. De neiging om de tuin in te lopen en achter de opening te kijken wordt haast onbedwingbaar.’’

Geen zin in een pergola? Nog meer tips van Modeste voor een smalle tuin: ,,Enkele dwars geplaatste hagen geven ook een goed effect. Naast het breken van de lange, smalle ruimte is een zichtlijn in de vorm van een pad ook heel geslaagd. Hierdoor wordt de lengte van de tuin benadrukt.’’

Op de pagina hiernaast verduidelijken de tekst en foto’s wat Modeste voor Charlotte, Joep en Florine in gedachten heeft.

De oplossing

Richting, ritme en ruimte

Een mooie tuin begint altijd met een goed plan. De ruimte moet ingedeeld worden en er is een wensenlijst. Goede vormgeving en een passende beplanting leiden uiteindelijk tot een bevredigend resultaat. Juist bij een kleine tuin is een goed ontwerp belangrijk. De tuin wordt een plek om vrije tijd in door te brengen, een extra woonruimte, een speelplek voor de kinderen.

De eerste stap bij het maken van een tuinontwerp is het bepalen van de juiste indeling. Een indeling die fraai, logisch en bruikbaar is. Een duidelijke structuur van vlakken en lijnen zorgen voor rust in het ontwerp. Richting en ritme zijn twee belangrijke basisbegrippen in de tuinarchitectuur. Je geeft ‘richting’ aan het ontwerp met zichtlijnen. Een groot deel van het jaar bekijk je de tuin vanuit het huis, houd daarom rekening met zichtlijnen door de ramen. Bijvoorbeeld vanuit de woonkamer over de vijver naar een opvallend tuinbeeld. Een bepaald ritme en herhaling van maten en vormen, zorgen voor eenheid. Probeer ook zoveel mogelijk aan te sluiten bij de maten in de gevel, zoals een erker, ramen en deuren. De verhoudingen tussen lijnen, vlakken, ruimte en massa maken of breken een tuinontwerp.

Begin met het maken van een plattegrond op schaal. Schaal 1:50 voor een kleine tuin (2 cm op papier is 1 m in de tuin), 1:100 voor een grotere tuin (1 cm op papier is 1 m in de tuin). Het is handig om voor de tuinonderdelen geometrisch gevormde kartonnetjes op schaal te knippen, zodat je hiermee kunt schuiven op de plattegrond. Natuurlijk is er ruimte nodig voor paden en terrassen, maar probeer zeker voldoende groen in te plannen. Het gaat dus eerst om de grote lijnen, dat is de basis van het ontwerp. Details en beplanting zijn van later zorg.

Spelen in de tuin

Een speelplek ín de tuin is lekker veilig, omdat Charlottte en Joep hun dochter daar beter in de gaten kunnen houden. Met eenvoudige materialen kun je een heel speciale eigen speeltuin maken, bijvoorbeeld met autobanden, boomstammen, een buis om doorheen te kruipen. Zorg in een speelhoek altijd voor een zachte ondergrond, in de vorm van gras, zand of bijvoorbeeld rubber tegels.

Op de foto zijn met gras gevulde autobanden als stapstenen in de kindertuin toegepast. Een leuk idee, de grove kiezels zouden wel vervangen moeten worden door bijvoorbeeld zandbakzand of boomschors.

Er zijn prachtige speelhuisjes te koop, het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een tuinhuisje op maat te maken. Laat het uiterlijk van een speelhuisje het liefst aansluiten bij de tuinstijl of bij de woning, zo kan het een heel leuk tuinonderdeel worden om naar te kijken én in te spelen. Een speelhuisje kan ook gecombineerd worden met een schuur, misschien is het mogelijk om het speelhuisje hoger te plaatsen, zodat en er onder plaats is voor extra bergruimte.

Zandbak

Kliederen met zand en water is een favoriet kinderspel, een zandbak mag dan ook niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin. In plaats van een kant-en-klare zandbak kunt u ook kiezen voor bijvoorbeeld een grote tractorband. In een natuurlijke tuin kan een zandbak zonder randen gemaakt worden. Graaf een kuil, bekleed met anti-worteldoek en vul de kuil dan met zandbakzand. Laat het zand een beetje verdwijnen in de beplanting. In het zand kunnen nog enkele keien of boomstammen gelegd worden als zitplek, dit geeft een heel natuurlijk effect. Is er geen extra ruimte beschikbaar voor een zandbak kijk dan eens naar de mogelijkheid de zandbak bijvoorbeeld onder een vlonderterras te ‘verstoppen’. Plaats een zandbak het liefst in de halfschaduw.

Springen op een trampoline zorgt voor veel plezier en tegelijkertijd voor gezonde lichaamsbeweging. Veiligheid staat voorop bij dit speeltoestel. Een randkussen voorkomt dat de springer tussen de veren terecht kan komen. Door een trampoline (gedeeltelijk) in te graven wordt de veiligheid ook vergroot.

Kindertuin

De meeste kinderen vinden het erg spannend om zelf bloemen, fruit en groente te kunnen kweken in de tuin. Zaai zonnebloemen en tuinkers. Aardappelen kunnen goed in een kist groeien, in een wijnkist kun je een moestuintje maken. Hoe groter de pot of bak, des te beter, er is dan minder kans dat de grond uitdroogt. Vul de pot (met gat in de bodem) met moestuingrond. Soorten die goed in potten groeien zijn spinazie, bietjes, tomaten, aardbeien en kruiden.

Het is een leuk idee speciaal hiervoor een hoekje in de tuin te reserveren. Of maak een klein tuintje in een grote pot, halve regenton of wijnkistje, zelfs een oude barbecue is geschikt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.