De Winter is verdwenen uit Leimuiderbrug

Leimuiderdijk in Leimuiderbrug. Foto Jan Wies

De brug in Leimuiderbrug. Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Foto Bart Boele

Foto Bart Boele

'Rooie Kees' van veen café Ruimzicht. Foto café Ruimzicht

1 / 5
Bart Boele
Leimuiderbrug

Haarlems Dagblad publiceerde in 1984/85 onder de naam ’n Rondje Haarlemmermeer een serie portretten van alle 26 Haarlemmermeerse dorpen en buurtschappen, gemaakt door verslaggever Bart Boele. Hij verliet de Haarlemmermeerse redactie in 1990 en keerde eind 2013 terug. Om het verschil in kaart te brengen maakt de verslaggever dertig jaar na dato eenzelfde serie portretten: De Tweede Ronde. Aflevering 6: Leimuiderbrug

De Winter is verdwenen uit Leimuiderbrug. Sterker nog, het buurtschap is zelf ook bijna verdwenen. Het hoort tegenwoordig bij Burgerveen, volgens de officiële borden, al hangt er aan de zuidkant van het buurtschap er nog een bord met ’Leimuiderbrug’ onder. Waarom het nu Burgerveen heet, heeft een reden: verkeersveiligheid. Omdat buurtschap Leimuiderbrug nu bij het dorp Burgerveen hoort, kan er een snelheidsbeperking van 30 km/u van kracht zijn.

Dankzij de invoering van de postcode is Leimuiderbrug wel makkelijker van brieven te voorzien. De toevoeging ’post Nieuw-Vennep’ is komen te vervallen. Leimuiderbrug is een buurtschap op zich, dat niet echt veel heeft met Burgerveen. Meer met het Zuid-Hollandse Leimuiden en Roelofarendsveen, aan de overkant van de Ringvaart.

Vier boerderijen

Even terug naar De Winter. Leimuiderbrug telde vroeger vier boerderijen: De Lente (familie Immink), De Zomer (familie Van Endhoven), De Herfst (familie Van der Maarl) en De Winter (familie Ooms). De laatste hoeve, net als de anderen gelegen aan de Weteringweg, is gesloopt en vervangen door een nieuw pand zonder naam. De andere drie boerderijen staan er nog, al zijn het niet meer de boerenbedrijven van weleer. Als je ze goed bekijkt, kun je je afvragen hoelang deze jaargetijden het nog zullen maken. In feite zijn de boerderijen versleten na ruim honderd jaar.

De afgelopen dertig jaar is de middenstand geheel verdwenen, inclusief slager Wesselius die jarenlang streed tegen Provinciale Waterstaat om zijn gelijk te halen. Er zijn nog een paar horecabedrijven over. Grand café De Parel, ooit van Dirk en Dith Baartman die het overnamen van Dith’s ouders. Dith woont nog altijd in het buurtschap. Van haar 86 levensjaren woont ze er tachtig in Leimuiderbrug.

Doorsteekjes

Mister Ed en café Ruimzicht zijn er ook nog, Het Partyschip is er bij gekomen. Van de woonbebouwing staan nog maar twee authentieke dijkhuizen, de rest is vervangen door nieuwbouw. Verder is er niet veel veranderd. De diverse doorsteekjes van de Leimuiderdijk naar de Weteringweg zijn er nog, nu voorzien van 30 km/u en 60 km/u borden. Alsof je op die soms onverharde weggetjes 60 kilometer per uur kunt rijden.

De provinciale Leimuiderweg N207 die het buurtschap doorsnijdt is er nog steeds. Minstens twee keer zo breed als vroeger. Het pikant lage viaduct over de Leimuiderdijk – doorgangshoogte 1 meter 90 – is verdubbeld. Leimuiderbrug is een stil buurtschap. De tijd dat het door de Haarlemmermeer Spoorwegen - de rails lag op wat nu de Weteringweg is - verbonden was met de rest van de wereld is lang voorbij. Het stationsgebouw van Leimuiderbrug werd al in 1952 gesloopt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.