Nationale Ombudsman tikt Bloemendaal op de vingers

De monumentale villa op Elswoutshoek. Foto Margot Klompmaker

Margot Klompmaker
bloemendaal

Volgens de Ombudsman is er geen sprake van opzettelijk traineren of doelbewust dwars zitten. Maar de Ombudsman vindt wel dat de gemeente ’’steken heeft laten vallen’’. Overigens is ook Rob Slewe schuldig aan de slechte verstandhouding, vindt de instantie.

De Ombudsman heeft niet het hele dossier bekeken, maar zich gebogen over de manier waarop een interne klachtencommissie van de gemeente klachten van Rob Slewe heeft afgehandeld. Die commissie kwam tot de conclusie dat de Bloemendaler vooringenomen is behandeld. Rob en zijn broer Hans liggen slecht bij de gemeente Bloemendaal die de ondernemers lastig en veeleisend vindt.

Maar dat mag geen reden zijn om burgers partijdig te behandelen, vond de commissie toen. Het college van B en W Bloemendaal heeft die conclusie destijds niet overgenomen. Volgens het college trof de ambtenaren geen blaam en was er professioneel gehandeld.

De Nationale Ombudsman is het daar niet mee eens. Hij tikt de gemeente op de vingers vanwege het niet overnemen van de conclusie van de commissie die ’goed gemotiveerd’ was.

Een nader onderzoek naar wat er allemaal is misgegaan, gaat de Ombudsman niet doen. Beide partijen moeten er samen zien uit te komen. De instantie adviseert Slewe en de gemeente een gesprek aan te gaan, geleid door een extern adviseur of de burgemeester. In dat gesprek moet de gemeente erkennen dat er fouten zijn gemaakt en daar een consequentie aan verbinden. Ook Rob Slewe moet een streep kunnen zetten onder het verleden. De Ombudsman: ,,U zult samen aan het herstel van vertrouwen moeten werken.”

Dat gaat nog een harde dobber worden, denkt Rob Slewe. ,,Ik ga uiteraard het gesprek aan, maar eigenlijk kan ik nauwelijks verder met deze gemeente. Het liefst wil ik dat het dossier naar een andere gemeente gaat. En ik wil weten wat Bloemendaal gaat doen. Wat zijn de consequenties van vier jaar tegenwerken? Toch weer niet het zoveelste holle excuus?’’

De gemeente zal zeker meewerken aan een gesprek met Rob Slewe, meldt een woordvoerster. Verder heeft de gemeente op dit moment geen behoefte om over de inhoud van het rapport van de Ombudsman in de krant te reageren. ,,Communiceren via derden komt de relatie niet ten goede, integendeel.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.