Zeven maanden cel voor malafide Haarlemse reisbureauhouder

Rechtbank Haarlem. Foto Fokke Zaagsma

Rick Taekema
Haarlem

Zeven maanden cel en een schadevergoedingsmaatregel. Die straf heeft de malafide reisbureauhouder Simal K. (39) vanmiddag gekregen van de rechtbank. Met zijn Join Travel in Schalkwijk liet hij meer dan honderd mensen betalen voor niet bestaande of volgeboekte vliegreizen.

Volgens de rechtbank heeft K. tussen oktober 2011 en 12 juli 2012 vele mensen oplicht door hen zelfgefabriceerde vliegtickets te verkopen. In werkelijkheid nam K. slechts een optie op een vliegticket, die hij vervolgens niet verzilverde. Zijn slachtoffers liet hij wel gewoon betalen.

Met zijn acties heeft K. niet alleen financieel leed veroorzaakt. Zo kwam het ook voor dat mensen er bijvoorbeeld in Turkije pas achter kwamen dat hun terugvlucht niet bestond.

Tegenvallers

In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie, dat een jaar cel eiste, meent de rechtbank dat K. niet bewust heeft toegewerkt naar een datum vlak voor de zomervakantie om nog even een grote financiële klapper te maken. De rechtbank heeft het beeld van een reisagent met financiële tegenvallers, die het ene gat probeerde te vullen met het andere.

Simal K. stelde tijdens de zitting twee weken geleden al dat hij in geldnood was geraakt vanwege een asbestsanering in zijn winkel. Hij meende nog aanspraak te maken op een schadevergoeding en tot hij die zou ontvangen, besloot hij te schuiven met het geld van zijn klanten om gaten te dichten.

Verzachtend

Als verzachtende omstandigheden noemt de rechtbank onder andere dat K. persoonlijk failliet is à 113.000 euro, nooit eerder in aanraking is geweest met justitie en dat K.’s gezin angstig is, omdat schuldeisers zich aan de deur hebben gemeld.

De vele benadeelde partijen zijn niet ontvankelijk verklaard en moeten zich melden bij de curator. Wel is een schadevergoedingsmaatregel opgelegd ter hoogte van de berokkende schade van om en nabij de 130.000 euro. Dit betekent dat K. dit bedrag aan het Rijk moet afdragen, maar, zo waarschuwt de rechtbank de slachtoffers: ,,Verwacht het geld niet binnen korte tijd op uw rekening. Ik zou er niet al te hoog gespannen verwachtingen van hebben. K. is failliet en van een kale kip kun je niet plukken.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.