Geen punten winnen, maar zelfvertrouwen

Eigenaresse Iritsia van 't Hout: ,,Dit is de vijfde vestiging van The Little Gym in Nederland." FOTO UNITED PHOTOS/ PAUL VREEKER

Susanne Moerkerk
Haarlem

In Amerika een bekend concept, nu voor het eerst in Haarlem: The Little Gym. Deze niet-competitieve sportschool voor kinderen heeft sinds gisteren een vestiging aan de Zijlweg. Al val je van een rekstok, dan nog krijg je van de instructeur een ’high five’.

Wat een kind ook doet, winnen is nooit het doel en er is altijd een beloning aan het eind. Ook kinderen die sociaal niet gemakkelijk meekomen of fysiek niet zo behendig zijn, hebben het hier naar hun zin. En dat is in menige gymnastiekzaal op school wel anders.

Tijdens de lessen wordt er van alles gedaan, van balspelletjes tot balanceren op de evenwichtsbalk. Eigenaresse Iritsia van ’t Hout (31): ,,Zo leren ze om te gaan met kinderen van hun leeftijd en frustraties. Ook ontplooien ze zich op fysiek gebied."

Kleurige valkussens, rekstokken en evenwichtsbalken vullen de ruimte. Vanachter een glazen wand kijken ouders naar hun kinderen. ’De Bengels’, een lesgroep van drie- tot vierjarigen, rennen heen en weer. Daarna hangen ze kaarsrecht aan de rekstok en maken ze koprollen.

,,De lesprogramma’s zijn ontworpen in Amerika. Aan alles wordt gedacht: we hebben een afspeellijst met passende muziek en we vertellen tussendoor wat de kinderen die les te wachten staat."

Alle groepen

The Little Gym biedt lessen aan voor drie leeftijdsklassen: nul- tot driejarigen, drie- tot zesjarigen en zes- tot twaalfjarigen. ,,Ook deze klassen zijn verdeeld in leeftijdsgroepen, die allemaal speelse namen hebben. Zoals de ’Dreumesen’, van tien tot negentien maanden, en de ’Gangmakers’, van vier tot vijf jaar.

De instructeurs geven verschillende groepen per dag les. ,,De Dreumesen leren andere vaardigheden dan de Gangmakers. Die kun je natuurlijk niet al aan de rekstok hangen", lacht Iritsia.

Kinderen volgen maximaal één les per week in een vaste groep die aansluit op hun leeftijd en hun schooltijden. ,,Dan wennen ze aan de andere kinderen en de omgeving."

Vijfde vestiging

The Little Gym is in de jaren zeventig in Amerika opgezet. De Haarlemse vestiging is de vijfde in Nederland. De Europese vestigingen worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Brussel.

Aan de opening van de vestiging ging heel wat vooraf. Van ’t Hout: ,,Twee jaar voorbereiding, een bootcamp in Amerika en de verbouwing van dit pand. Maar nu ben ik uitermate tevreden."

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.