Afgeslankt Holland Symfonia verhuist van Haarlem naar Amsterdam

Algemeen directeur Stan Paardekooper

Leontien van Engelen
haarlem

Holland Symfonia verlaat Haarlem. Burelen en archief van het tot balletorkest afgeslankte ensemble verkassen binnenkort vanuit de Jansstraat naar MuzyQ in Amsterdam.

De verhuizing volgt direct na het nieuws dat Holland Symfonia de balletbegeleidingen van het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater blijft doen op advies van de Raad voor Cultuur.

De vreugde over dat toch nog onverwachte nieuws wordt vergald omdat bijna alle andere concert- en educatieve taken van Holland Symfonia zijn vervallen. De verwachting is dat staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) het advies overneemt en het orkest vanaf 2013 met 3,5 miljoen in plaats van 9,9 miljoen steunt.

Negentig werknemers - van wie velen woonachtig in de regio Haarlem - verliezen als gevolg van het besluit hun (70 procents)baan. Het nieuwe ensemble zal 45 mensen in vaste dienst, plus zeventien freelancers, omvatten. Omdat het advies pas laat werd uitgebracht, zal Holland Symfonia in amper twee maanden de afvloeiingsprocedure moeten laten verlopen, verwacht algemeen directeur Stan Paardekooper: ,,Het collectief ontslag is al geruime tijd terug aangevraagd. Voor 1 november moet iedereen weten waar hij of zij aan toe is. Dat is treurig voor onze mensen, maar bovendien lastig, want je moet op twee schaakborden schaken. Aan de ene kant een doorstart van een nieuw, veel kleiner bedrijf (dat mogelijk een andere naam krijgt) maken, aan de andere kant mensen uitzwaaien met wie je soms een mensenleven lang een nauwe band had. Ik wil dat netjes doen, met veel aandacht voor het verdriet van mensen die zich met veel toewijding van hun taak hebben gekweten.''

Paardekooper (57): ,,We hebben daarnaast de ambitie eigen inkomsten te verwerven. Alleen ballet is een te lage ambitie.''

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.