Over Maurits Muis en Rothko

Hanneke van den Berg

Uitgeverij Leopold is een van de weinige uitgeverijen in Nederland die serieus een poging doet om kunst en jonge kinderen via prentenboeken bijeen te brengen. Soms levert dat wonderschone verhalen op, soms wat minder goede. Maar dat het gebeurt is op zich al geweldig.

Nu zijn er weer twee boeken verschenen die volledig verschillen, maar allebei de juiste toon hebben getroffen. De een is zeer toegankelijk, de ander laat wat meer ruimte voor eigen fantasie. Wim Hofman schreef en tekende ’Puzemuze of op weg naar Rothko’, dat naar aanleiding van de Rothko-tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag is verschenen.

Niet elk kind zal het verhaal begrijpen dat Hofman wil vertellen, maar zij zullen wel kunnen genieten van zijn prachtige tekeningen. Wat ze er in ieder geval uit zullen halen is dat je eigen fantasie altijd het belangrijkste is. Niet elk schilderij hoeft ’iets te betekenen’, soms kan het ook gewoon een gevoel zijn.

Ingrid & Dieter Schubert maken kinderen bekend met het Mauritshuis, waar het beroemde doek ’Het meisje met de parel’ van Vermeer hangt. Maurits Muis woont in het Mauritshuis. Op een nacht wil een dief ’Het meisje’ stelen. Als hij ziet dat het doek weg is, gilt hij zo hard dat alle dieren van de schilderijen springen en op zoek gaan naar de dief. Hij kan bijna ontsnappen, maar dan schiet de woedende stier te hulp.

Jeugd

Wim Hofman: ’Puzemuze of op weg naar Rothko’

en Ingrid & Dieter Schubert: ’Maurits Muis’.

Beide uitg. Leopold, beide €14,99.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.