Platencontract voor Haarlemmer Yorick van Norden

Yorick van Norden© Jurriaan Hoefsmit

Leontien van Engelen
haarlem

Hij is er verguld mee en noemt het een ’enorme eer’ en ’onwerkelijk’. De Haarlemse muzikant Yorick van Norden is door het platenlabel Excelsior Recordings gecontracteerd. Zijn eerste soloalbum, getiteld Happy Hunting Ground, verschijnt in september.

Van Norden kreeg bekendheid als frontman van de in 2004 opgerichte Haarlemse band The Hype. In 2013 maakte de groep bekend te stoppen, waarna van Norden vrijwel direct begon met het schrijven van nummers en het maken van demo’s voor een soloplaat.

Onwerkelijk

Hij kwam in contact met de bekende indieproducer Frans Hagenaars van Excelsior Recordings. Die samenwerking resulteerde in een contract met het mede door Hagenaars opgerichte label waar ook artiesten als The Kik, Triggerfinger, Tim Knol, Johan, Daryll-Ann en Spinvis platen uitbrachten.

,,Ik ben ontzettend blij dat ik met dit platenlabel mag werken’’, zegt een enthousiaste Van Norden. ,,Het is mijn favoriete Nederlandse label en Frans Hagenaars is een fantastische producer met wie ik graag wilde samenwerken. Ik heb heel veel respect voor hem.’’

Videoclip

De eerste soloplaat van de Haarlemmer zal elf nummers bevatten en verschijnt zowel op vinyl als op cd. De eerste single - Gonna Try For The Sun - verschijnt dinsdag en wordt ondersteund door een videoclip die onder dit artikel te zien is.

,,De absurdistische clip is helemaal opgenomen in Haarlem. Het album bevat veel verschillende soorten nummers. We hebben er bewust voor gekozen om met een opvallend gek liedje te beginnen. Het is als een Disneyfilm waarin Harry Nilsson jamt met Fela Kuti en Van Dyke Parks violen’’, vertelt Van Norden over Gonna Try For The Sun, een nummer dat direct blijft ’hangen’ als je het eenmaal gehoord hebt.

Alle nummers op het album zijn door hem zelf geschreven, waarbij hij voor de songteksten werd bijgestaan door tekstdichter, zanger en mede-Haarlemmer Maarten Veldhuis. Van Norden werkte in de tijd van The Hype ook al nauw met Veldhuis samen.

Band

Hij heeft een nieuwe band om zich heen geformeerd om te live mee te spelen. ,,Daarmee sta ik bijvoorbeeld op 5 mei op Bevrijdingspop Haarlem.’’ De band bestaat uit gitarist Maarten Kooijman (Johan, Anne Soldaat), bassist Diets Dijkstra (Johan), toetsenist Arjen de Bock (Wooden Saints, Bewilder, Maaike Ouboter) en drummer Kees Schaper (Tim Knol, Tangarine, The Miseries).

Maar eerst staat hij de komende maand solo in het voorprogramma van Anne Soldaat waarbij hij vrijdag bijvoorbeeld speelt in Paradiso Tolhuistuin in Amsterdam.

Yorick van Norden is met band o.a. te zien op 5 mei Bevrijdingspop in Haarlem en solo op 30 mei Brassserie Appel (Haarlem), 12 juni Club Beeckestijn Celebrates New Orleans (Velsen-Zuid) en 2 juli Stadsstrand De Oerkap (Haarlem).

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.