Tweede Kamer unaniem: onderzoek ongedeeld Spaarndam

© Foto Richard Stekelenburg

Richard Stekelenburg
Den Haag

De Tweede Kamer was dinsdag unaniem over de positie van Spaarndam na de samenvoeging van de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer. Direct na 1 januari 2019 moet gekeken worden naar de wenselijkheid van een grenscorrectie waarmee het dorp onder één gemeentebestuur kan worden gebracht.

De motie Van den Bosch-Van der Molen-Den Boer-Van der Graaf hierover werd dinsdagmiddag met algemene stemmen aangenomen.

(Lees hier: Kansen voor één Spaarndam in Tweede Kamer)

De provincie Noord-Holland zal het verzoek krijgen om met de nieuwe gemeente Haarlemmermeer, de gemeente Haarlem én de inwoners van Spaarndam onderzoek hiernaar te doen. Deze verkenning moet binnen een jaar zijn afgerond.

,,Bij ons gaat vandaag de vlag uit’’, reageert Jolijt de Jongh van de Dorpsraad Spaarndam. De dorpsraad pleit al tijden voor tenminste een onderzoek naar de mogelijkheden om Spaarndam als één dorp bij de gemeente Haarlem onder te brengen.

Bij de gemeente Haarlemmerliede en de provincie vond ze daarvoor geen gehoor.

Haarlem ondersteunt het streven van de Dorpsraad. Het Haarlemse college van B en W zegt ernaar uit te kijken om met de provincie, de nieuwe gemeente Haarlemmermeer en de bewoners van Spaarndam in gesprek te gaan over de mogelijkheden van een grenscorrectie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.