’Intimiteit homoseksuelen ligt nog gevoelig’

Internetredactie
rijswijk

Nederlanders staan over het algemeen positief tegenover lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT), maar intimiteit in de openbare ruimte ligt soms gevoelig. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Zo worden twee mannen die in het openbaar zoenen door 35 procent van de bevolking als ’aanstootgevend’ beschouwd. „28 procent heeft er meer moeite mee als zij hand in hand lopen, dan wanneer dit een man en een vrouw zijn”, meldt het rapport ’Wel trouwen, niet zoenen’.

Toch staan de meeste Nederlanders volgens het rapport in het algemeen niet negatief tegenover LHBT’s. „Gelijke rechten worden ondersteund en vriendschappen met LHBT’s of homoseksuele docenten zijn geen probleem.”

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zegt in een reactie het van het allergrootste belang te vinden met name jongeren te blijven benaderen. Volgens haar begint daar de acceptatie. „Dat betekent dat we homoseksualiteit bespreekbaar moeten blijven maken. In de klas, op het voetbalveld, ook als dat een ingewikkeld thema is.”

„Het laagje acceptatie in Nederland is dunner dan het lijkt”, concludeert de belangenorganisatie voor homoseksuelen COC in een reactie. „Er is nog veel om voor te vechten als zoveel Nederlanders moeite hebben met iets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand-in-hand lopen”, aldus voorzitter Tanja Ineke.

Het COC pleit voor betere voorlichting over LHBT’s op scholen. „Daartoe zou het onderwerp verplicht moeten worden gesteld op docentenacademies”, vindt de organisatie. Volgens het COC is er op opleidingen voor leraren „zeer summier” aandacht voor het onderwerp.

Nederlanders blijken ook naar internationale maatstaven een positieve houding te hebben ten opzichte van op homoseksualiteit. „Dat Nederland niet meer bovenaan de lijst staat, heeft vooral te maken met de toegenomen tolerantie in landen als Spanje, Zweden, IJsland en Denemarken”, aldus het rapport.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.