’Alles is een stuk positiever als je weer kan werken’

Ed Brouwer

Werkloos geworden, maar in deze crisistijd toch weer een baan weten te vinden? Het kan. Lezers vertellen over hun onverwachte geluk.

Wat een droevig, bijna niet te geloven percentage eigenlijk! En toch is het écht waar. „In de periode dat ik zonder werk zat, heb ik ongeveer tweehonderd sollicitatiebrieven geschreven”, zegt de 49-jarige Jaap de Bruijne. „Daarvan hadden er uiteindelijk twee een gesprek als resultaat. Een score van 1 procent! Ja, dat is inderdaad wel heel ernstig.”

Die gesprekken verliepen goed, maar De Bruijne bleek in beide gevallen niet de enige kandidaat. „Dus stond ik ook daarna nog met lege handen.” Naarmate de tijd verstreek, werd de onrust bij De Bruijne steeds groter. „Ik was werkloos sinds januari 2009 en aanvankelijk heb je er nog alle vertrouwen in. Even een korte time-out kon ook geen kwaad, het was de jaren ervoor heel druk geweest. Maar ja, je hebt een gezin, met twee opgroeiende kinderen die wellicht willen en kunnen studeren. Als een baan dan steeds maar uitblijft, ga je je wel afvragen of je het allemaal nog wel voor elkaar gaat krijgen. Kunnen ze straks wel studeren? Moeten we het huis verkopen? En wat als ik in de bijstand terechtkom? Je worstelt in zo’n tijd met een heleboel vragen.”

Droombaan

En tegelijkertijd gaat – ja, móét – de zoektocht verder. Het was in elk geval wel duidelijk waar zijn voorkeur lag. „Een droombaan is voor mij contact hebben met klanten. Ze wegwijs maken in de producten, diensten en afdelingen van een bedrijf. Voordat ik werkloos werd, deed ik dat werk ook. Tot volle tevredenheid van alle partijen, maar om economische redenen ging na 2,5 jaar de stekker eruit.” Pas anderhalf jaar later ging die er weer in. „Ik kreeg telefoon van het uitzendbureau. Ze zochten medewerkers voor een nieuw op te richten afdeling klantenservice van een chemisch bedrijf. Dat was me op het lijf geschreven, precies wat ik wilde. Ik werd aangenomen en na een opleidingsfase van enkele maanden gingen we op 1 februari 2011 daadwerkelijk van start.” Tegen die tijd scheen de zon weer volop in huize De Bruijne. „Het betekent zo veel voor je hele leven als je weer aan het werk kan. Alles is een stuk positiever, je leeft weer veel meer ontspannen.”

De Bruijne hoopt uiteraard verschoond te blijven van hernieuwde werkloosheid. „Ik kreeg direct in het begin al een contract voor onbepaalde tijd en het gaat allemaal hartstikke goed. Ik ga er dus maar vanuit dat het zover niet zal komen. Maar gebeurt dat wel, dan wordt het nog moeilijker weer een baan te vinden dan het hiervoor al was. Zeeland is wat de arbeidsmarkt betreft al een wat lastigere provincie dan andere en er vallen hier de laatste tijd steeds vaker grote bedrijven weg. Bovendien ben ik nu al 49 en dat maakt het perspectief er ook niet beter op.”

Ook uw verhaal vertellen? bijlageredactie@hdcmedia.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.