Duinwijck na gelijkspel ’herfstkampioen’

Monne Reitsma
Haarlem

Duinwijck en Amersfoort hebben het eerste deel van de competitie in de eredivisie afgesloten met een 4-4 gelijkspel en blijven daardoor ongeslagen. Duinwijck mag zich daardoor herfstkampioen noemen, met een ruime voorsprong van vier punten op de aartsrivaal.

Beide coaches hadden vooraf al het nodige huiswerk moeten verrichten, gezien de magere personele bezetting. Zo miste de thuisploeg de beide Finnen vanwege een toernooi in Hongarije en werden daarom Steef van Wooning en voorzitter Jules Bakker overgeheveld uit het tweede team. Bij Amersfoort, dat zes maal landskampioen is en elf keer de beker won, was de misère nog veel groter. De complete vrouwenselectie ontbrak door zwangerschap en blessures, terwijl Ruben Jille zonder toestemming van de club ook afgereisd was naar Hongarije.

Sleutelpartij

Opvallende naam in de selectie was die van de pas 15-jarige Stella Li, een evenbeeld van haar beroemde tante Yao Jie. Zij speelde tegen Dorien Lups de sleutelpartij in het tweede vrouwenenkel. Lups, die het supertalent al kende van Papendal, won in een zenuwslopende wedstrijd met 21-17,12-21 en 21-19, waarmee de tussenstand op 3-2 kwam. Daarvoor was de logische 2-2 stand op het bord gekomen. Want het vrouwendubbel van Duinwijck was oppermachtig, terwijl de mannen net te kort kwamen voor een stunt. Akvile Stapusaityte won simpel haar single, terwijl Jerry Natenstedt kansloos was tegen de machtige Eric Pang, die onlangs nog de kwartfinale van het WK haalde: ,,Ik heb ooit eenmaal tegen hem gespeeld en verloren. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk te genieten van het duel, want zo vaak speel ik in competitieverband niet tegen dit soort toppers.”

Kansloos

Omdat Van Wooning kansloos was tegen de Oegandees Edwin Ekiring, kwam het weer aan op de gemengd dubbels. Dit spelonderdeel liep de afgelopen weken niet erg goed, want de Duinwijckers scoorden over het hele seizoen gemeten maar vijftig procent waar Amersfoort 75 procent haalde. Jerry Natenstedt en Alexandra Langley zetten de thuisploeg gemakkelijk weer op voorsprong, zodat de beslissing uit de laatste mix moest komen. Jules Bakker en Dorien Lups namen het daarin op tegen Romy de Laak en Eric Pang. Ook hierin liet Pang, die absoluut geen dubbelaar is, met zijn zwakke partner met vlagen weer zijn grote klasse zien. In een aantrekkelijk duel redde het Haarlemse koppel met 18-21 en 22-24 het net niet.

Meer nieuws uit Sport