Jeugd drinkt vaker thuis en op straat

Bart Boele
Hoofddorp

Jongeren van 16 en 17 jaar uit Haarlemmermeer drinken steeds vaker thuis of op straat alcohol. Dat doen ze omdat ze bij veel horecagelegenheden worden geweigerd vanwege hun leeftijd. Burgemeester Theo Weterings maakt zich zorgen over deze tendens.

Incidenteel - als ze er toevallig tegenaan lopen - treden toezichthouders en straatcoaches wel op. Maar als jongeren thuis drinken is dat niet mogelijk. ,,Het alcoholgebruik onder jongeren thuis, zonder professioneel toezicht, baart ons zorgen’’, aldus Weterings.

Hij heeft gesproken met de brancheorganisatie voor horecazaken, de politie en de stichtingen Maatvast en Meerwaarde. Reden was een vraag van D66 of het echt zo is dat jongeren onder de 18 worden geweigerd door horecazaken.

Geweigerd

Wie alcohol schenkt aan een minderjarige krijgt door een wijziging in de Drank- en Horecawet fikse boetes. Blijkbaar willen uitbaters van horecagelegenheden hun vingers daar niet aan branden.

Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland worden er inderdaad jongeren onder de 18 jaar geweigerd in Haarlemmermeer. Het is alleen niet bekend welke ondernemingen dat doen. ,,Het moeten in ieder geval zaken zijn die gebruikmaken van een portier en dat zijn er binnen onze gemeente niet veel’’, aldus Weterings in een brief aan de gemeenteraad.

Portier

Stichting Maatvast organiseert in de jongerencentra activiteiten zoals inlopen en ’Frisfeesten’ die geschikt zijn voor jongeren onder en boven de 18. Maatvast organiseert maandelijks een feest voor 18+ waarbij wel alcohol geschonken wordt en maakt voor die feesten gebruik van een portier om jongeren onder de 18 te weigeren.

De brancheorganisatie heeft, aldus Weterings, wel de indruk dat het verbod en de reclamecampagne ’NIX18’ meer bewustwording over de risico’s van alcoholgebruik bij jongeren teweeg heeft gebracht. ,,Dat is natuurlijk een heel goede ontwikkeling’’, aldus de burgemeester.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.