Eerste huizen Veelzorg deze maand in de verkoop

Sjaak Smakman
Hillegom

Al deze maand gaat stichting Boei de eerste woningen op de voormalige kwekerij Veelzorg aan de Stationsweg in de verkoop doen. Begin volgend jaar volgen de vrije kavels en weer een paar maanden later volgt de nieuwbouw aan de Stationsweg zelf. En als alles meezit, is halverwege 2017 het project helemaal af en is de toekomst van een belangrijk ’bollenmonument’ veilig gesteld.

Aan de politiek zal het in elk geval niet liggen. Vergezeld van kwalificaties als ’prachtig plan’ , ’we zijn hier heel blij mee’ en ’hartstikke mooi’ gaf de gemeenteraad unaniem groen licht voor de restauratie van een van de bakermatten van de bloembollencultuur in Hillegom. Op deze plek begon de familie Veldhuyzen van Zanten ooit een groentenkwekerij die zoals op zoveel andere plekken in de streek later werd omgezet in een veel lucratiever bollenbedrijf. Vijf generaties later verhuisde het bedrijf naar de Loosterweg en kwam Veelzorg uiteindelijk leeg te staan. Plannen om hier een bollenmuseum te maken speciaal gewijd aan de hyacintenteelt kwamen niet van de grond, maar in het uiteindelijke plan wordt de historie wel voor een groot deel gehandhaafd. In de markante bollenschuur komen loftwoningen die volgende maand als eerste in de verkoop gaan. De aan de schuur vast gebouwde narcissenloods wordt gesloopt en daar komen twee woningen die qua uiterlijk sterk op de loods zullen lijken.

Het voormalige kantoor met de inventaris bij de entree wordt opgeknapt en blijft intact. De hyacintenschuur daar achter wordt eveneens opgeknapt en er komt een zaaltje in waar bijeenkomsten kunnen worden gehouden. Aan de achterkant van het terrein komen vrije kavels met uitzicht op de Zanderij. Die gaan begin volgend jaar in de verkoop.

Aan de kant van de Stationsweg komt verder een rijtje van vier eengezinswoningen in de vorm van de bollenschuur die daar tot even na de oorlog stond.

Voor de in totaal achttien woningen is meer dan genoeg belangstelling. Volgens projectleider Peter van Schaik zijn er tussen de twee- en driehonderd aanmeldingen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.