Luna mag niet naar de school van haar dromen

Dimitri Walbeek
Overveen

De 189 uitgelote brugklassers schrijven zich vanochtend voor de tweede keer in op een middelbare school. Onder hen ook Luna Sluyts uit Overveen die niet naar het Kennemer Lyceum mag.

En dat is de middelbare school waar ze vanuit haar slaapkamerraam op uitkijkt. Hemelsbreed zo’n driehonderd meter verderop. Als peuter zat ze achterop de fiets van haar moeder en zei ze terwijl het Adriaan Stoopplein op fietsten: hier wil ik naar school.

Toen moest ze nog beginnen op de Julianaschool als kleuter. Afgelopen donderdag kwam er een einde aan de droom die op die fiets begon. Na de hockeytraining op ’t Kopje zei haar moeder dat Luna met vijftien anderen was uitgeloot. Luna huilde, ook toen ze meteen naar het Kennemer reden. Daar waren ze uitgenodigd door de schoolleiding. Luna: ,,Ze zeiden dat ze het heel jammer vonden voor me."

Moeder Joyce Schutten: ,,Ze was heel verdrietig die avond. Veel ouders hadden hun uitgelote kinderen niet eens meegenomen die avond."

Sportklas

De 12-jarige wilde naar het Kennemer voor de sportklas. ,,Het is er heel gezellig en ze doen veel aan sport."

Haar beste vriendin gaat wel naar het Kennemer. Naar het atheneum waar Luna ook heen wilde. En vijf á zes kinderen van haar team bij hockeyclub Bloemendaal gaan ook naar het Kennemer.

In haar klas op de Julianaschool is een jongen uitgeloot die ook op een paar honderd meter van het Kennemer woont.

Luna denkt dat ze het ’altijd heel jammer zal blijven vinden’ dat ze niet naar het Kennemer mag. Ze is heel verdrietig geweest, maar ze is ook realistisch. Met haar vriendin zal ze heus wel vrienden blijven. En ze had een duidelijke tweede keuze: Lyceum Sancta Maria. Dit weekeinde kreeg ze al een mail dat zich daarbij ’geen knelpunten’ voor lijken te doen.

Moeder Joyce: ,,Gelukkig is er veel keuze voor de uitgelote kinderen dit jaar. Dat verzacht het leed wel."

Postcode

Luna begrijpt waarom er geloot moest worden. ,,Er zijn zo veel klassen en als zich te veel kinderen aanmelden op een school, dan is er geen plaats voor. Dan moet er heel eerlijk worden geloot. Ja, de uitkomst vond ik voor mijzelf oneerlijk. Maar ik snap dat het zo moet gaan. Ik vind alleen dat als er een voorrangsregel is voor broertjes en zusjes van kinderen die al op school zitten, er óók een voorkeursregeling zou moeten komen op basis van postcode. Broers en zussen hoefden niet mee te loten en dat vind ik, als oudste kind in ons gezin, oneerlijk."

Grootste probleem aan Sancta Maria vindt Luna nog het eind fietsen. Het Kennemer ligt maar op maar driehonderd meter. Luna: ,,Ik zie me al door het donker fietsen met bevroren handen van de kou langs de Randweg. Ik wilde helemaal niet zo ver fietsen. Dat wordt elke dag haasten als ik naar tennis of hockey moet."

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.