Strengere regels briefadres daklozen

Bart Boele
Hoofddorp

Er komen strakkere regels voor het krijgen van een briefadres in Haarlemmermeer. Dat is een adres waar iemand niet woont, maar wel wordt ingeschreven bij de gemeente. Zo is diegene bereikbaar voor de overheid. Er wordt alleen in sommige gevallen misbruik van zo’n briefadres gemaakt.

Het aantal verzoeken voor een briefadres neemt toe. De overheid is daar niet enthousiast over, want die wil weten waar iemand feitelijk woont. Toch kan er een goede reden zijn om zo’n briefadres te verstrekken.

Bijvoorbeeld aan iemand die dakloos is of een periode tussen twee woonadressen moet overbruggen. Een ambulant, kort verblijf in het buitenland en varend op een Nederlands schip zijn andere redenen. Dat kan bijvoorbeeld opname in een Blijf van m’n Lijf-huis of een inrichting zijn, of je staat ergens ingeschreven waar je tijdelijk niet kunt wonen.

De gemeente Haarlemmermeer constateert dat niet iedereen goede bedoelingen heeft. Er wordt misbruik van gemaakt en soms zelfs in gehandeld. Ook bieden mensen hun adres tegen betaling aan als briefadres. Daar wil de gemeente van af, want dat alles kan leiden tot fraude met toeslagen en uitkeringen of het omzeilen van huurregels en betalingsverplichtingen.

De voorwaarden voor een briefadres in geval van thuisloosheid worden aangepast. Zo’n adres wordt voor nog maar drie maanden verstrekt, de post moet elke week opgehaald worden en er mogen per adres niet meer dan twee briefadressen zijn. Er kan eenmaal drie maanden worden verlengd.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.