Dyslectische broers uit Vijfhuizen gaan zeilen in plaats van naar school

Dyslectische broers uit Vijfhuizen gaan zeilen in plaats van naar school. Foto: Archieffoto HDC Media© ANP/Koen Suyk

Leontien van Engelen
vijfhuizen

De dyslectische broertjes Enrique (15) en Hugo (13) Claassen beginnen vrijdagmorgen om half 9 aan hun internationale zeiltocht. Vanuit hun woonplaats in Vijfhuizen zeilen ze naar onder meer Engeland, België en Spanje.

De jongens gaan al minstens een jaar niet meer naar school, want door hun leerhandicap wil geen enkele school ze aannemen. Met hun langdurige expeditie willen de jongens aandacht vragen voor dit ’thuiszittersprobleem’.

„Enrique en Hugo zijn namelijk lang niet de enige. In totaal zijn er in Nederland zo’n 16.000 leerlingen die heel graag naar school willen, maar dat niet mogen omdat ze van school worden verwijderd en nergens anders meer worden toegelaten. Hoe is dat mogelijk in ons land?”, vraagt Annelies Schillemans, de moeder van de jongens, zich af. De jongens willen in elk land waar ze komen, contact zoeken met bijvoorbeeld lokale onderwijsinstanties of Unicef om hun probleem aan te kaarten.

De jongens zullen onderweg voor het eerst in lange tijd weer onderwijs volgen. De Wereldschool, een instantie die lespakketten levert aan kinderen die voor langere tijd met hun ouders naar het buitenland gaan, levert schoolboeken en digitale toetsen. De vader van Enrique en Hugo zeilt in een eigen bootje achter de jongens aan om een oogje in het zeil te houden.

Inspanningen van onderwijsadvocaat Katinka Slump om een school voor de jongens te vinden, liepen tot nu toe op niets uit. Ook een poging om onder anderen onderwijsminister Marja van Bijsterveldt, de onderwijsinspectie en de onderwijswethouder van Hoofddorp voor de Commissie Gelijke Behandeling te dagen, strandde. De commissie vond de zaak namelijk niet ontvankelijk. Kinderombudsman Marc Dullaertgaat de zaak nog onderzoeken.

Hoe lang de reis gaat duren, is nog niet bekend. „Pas als er een oplossing voor dit thuiszittersprobleem is, komen Enrique en Hugo terug. Misschien duurt dat wel een paar jaar”, aldus Schillemans.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.