Hillegom promoveert na bloedstollend slotstuk

Jeroen Dedel viert zijn gelijkmaker - Orange Pictures / Toon Dompeling

Tom Enthoven
Alphen a/d Rijn

Een toch al prachtig seizoen voor SV Hillegom kreeg zondag een passend slot. In een ware thriller van een wedstrijd tegen TOGB uit Berkel en Rodenrijs werd alsnog de promotie afgedwongen waar al het hele seizoen fel op gejaagd werd.

Alphen aan den Rijn kleurde zondag eventjes blauw en wit want Hillegom was massaal uitgelopen om deze mijlpaal in de nog jonge geschiedenis van de fusieclub mee te maken. Honderden supporters overspoelden het toch al niet al te grote sportcomplex van Alphense Boys voor wat de apotheose van het seizoen moest worden.

'Gaaf'

Doelman Daan Ruigrok kon zijn ogen haast niet geloven toen hij tijdens de warming-up om zich heen keek en louter vrienden en bekenden zag: ,,Moet je kijken man, hoe gaaf dit is!’’

Onder luid applaus en de rook van vele blauw-witte fakkels begon de bal te rollen en vanaf dat moment barstte de wedstrijd meteen genadeloos los. Hillegom nam het initiatief, creëerde al snel wat gevaar maar vergat in het enthousiasme degelijk te verdedigen. Een vroege goal van TOGB-aanvaller Mark Vermeulen deed het feestgedruis daardoor al snel wat verstommen. Een minuut of tien later stelde Jeroen Dedel wel orde op zaken maar doelpunten van TOGB vlak voor en na het rustsignaal leken alle Hillegomse hoop de grond in te drukken.

Verlenging

,,Maar daarna hebben we echt karakter getoond’’, aldus aanvoerder Frank de Groot, die zoals altijd voorop ging in de strijd. ,,We hebben ons gewoon weer in de wedstrijd geknokt. Heerlijk!’’

Dankzij doelpunten van Peter van Leeuwen en Nick van Staveren sleepten de Hillegommers een verlenging uit het vuur, een bonus die voor tegenstander TOGB te veel van het goede was. Hillegom was veel fitter, gretiger en bovendien met een mannetje meer na een rode kaart voor Dane Oost van TOGB.

In de extra tijd brachten invaller Mustafa Onderoglu en Nick van Staveren TOGB definitief naar de slachtbank waarna de Hillegomse aanhang massaal het veld opstormde en feest vierde met de spelers.

Feestje

,,Ik ben helemaal naar de klote’’, aldus een uitgelaten De Groot. ,,We hebben flink moeten investeren om die achterstand om te buigen. Heerlijk dat dat ook lukte.’’ Ook uitblinker Jeroen Dedel verborg zijn verkrampende kuiten achter een grote glimlach. ,,Ik kan niet eens meer lopen, man! Hopelijk heb ik straks nog een beetje energie over voor het feestje van vanavond.’’ Dedel wist net als De Groot wel waarom zijn ploeg nog uit geslagen positie kon terugkomen: ,,Karakter getoond. Zoals we dat het hele seizoen hebben gedaan. Dit was een pot zoals we die wel vaker hebben gespeeld dit seizoen.’’

Tranen

Tranier Bas Naber kon zijn tranen nauwelijks bedwingen na de knappe prestatie van zijn ploeg. ,,Als je hier niets bij voelt, dan ben je wel een hele koele kikker.’’ De afzwaaiende trainer maakte drie jaar geleden zijn debuut als trainer van Hillegom en maakte aanvankelijk een moeilijk seizoen mee waarin zijn ploeg met het schaamrood op de kaken degradeerde naar de derde klasse.

Twee seizoenen en net zoveel promoties later smaakt de overwinning extra zoet. ,,Hier hebben we drie jaar lang met z’n allen keihard voor gevochten en het voelt dan ook zo enorm verdiend.’’ Naber draagt de promotie op aan Hillegommer en clubman Witte Verkerk, die afgelopen januari op 54-jarige leeftijd plotseling overleed. ,,In het eerste jaar toen het allemaal niet zo goed liep, bleef hij altijd in mij geloven. Deze is voor hem.’’

TOGB - Hillegom 3-55. Vermeulen 1-0, 17. Dedel 1-1, 44. Luyken 2-1, 54. Hilkemeijer 3-1, 55. van Leeuwen 3-2, 80. Van Staveren 3-3, 94. Onderoglu 3-4, 100. Van Staveren 3-5Rode kaart: 86. Oost (TOGB, 2x geel)

Toeschouwers: +/- 1000Scheidsrechter: Post

Hillegom: Ruigrok, van Saase, de Groot, v.d. Neut, van Leeuwen (76. Onderoglu), v.d. Paard, Pijpers (60. Sobhi), Maitan, Ryan, van Staveren (110. v.d. Berg), Dedel.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen