Heemstede gaat naar ruimte zoeken voor tiny houses

Een voorbeeld van een ’tiny house’.

Sjaak Smakman
Heemstede

Er komt meer ruimte voor mensen die in Heemstede in een zogeheten tiny house willen gaan wonen. Misschien kunnen ze straks zelfs aanspraak maken op een starterslening.

Er is een schreeuwend gebrek aan betaalbare woningen voor mensen met een wat smallere beurs. De gemiddelde WOZ-waarde is 420.000 euro, bijna het dubbele van bijvoorbeeld de gemeente Hillegom. De zogeheten tiny houses kunnen wellicht uitkomst bieden voor starters en mensen met niet zoveel geld, is de strekking van een VVD-motie die vorige week met alleen de stem van HBB tegen werd aangenomen.

Het college gaat daarom nu naar plekken in Heemstede zoeken waar die kleine huisjes - die voor prijzen variërend van een kleine twintig mille tot iets onder een ton te koop zijn - zouden kunnen komen. De VVD denkt daarbij volgens raadslid Michel Radix onder meer aan het Manpadslaangebied. Maar wie weet zijn er meer weilanden of andere onbebouwde stukjes Heemstede waar plek voor een of meer van die kleine huizen gemaakt kan worden.

De gemeente moet daarbij nadrukkelijk kijken wat via wijzigingen in bestemmingsplannen wél kan worden geregeld en niet al te star vasthouden aan wat er nu in de bestemmingsplannen is vastgelegd aan mogelijkheden, benadrukte Radix.

Omdat er zo weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn, wordt het geld dat Heemstede opzij heeft gezet voor startersleningen nauwelijks gebruikt. Het college gaat op aandringen van de raad bekijken of ook voor tiny houses startersleningen kunnen worden uitgegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.