Lavendel, van tuin tot linnenkast

Goed Wonen
Haarlem

Mart Vester, groenspecialist bij tuincentrum Global Garden in Zwaanshoek, geeft in deze rubriek slimme tips over tuinonderhoud. Reageren op de column of heeft u een tuinvraag? Mail: info@globalgarden.nl

Golvende velden met lavendel vinden wij vooral in Zuid –Frankrijk. Vooral in de streek ten Noorden van Nice wordt op commerciële wijze lavendel geteeld om er parfums en geparfumeerde zeep mee te bereiden. In ons land is deze struik zeer populair. Lavendel is een houtachtige plant en behoudt in de winter zijn grijsgroene blad. De lavendel is geschikt voor het maken van haagjes, vaks- en border beplanting maar ook voor in potten. De voornaamste soorten, die in omloop zijn, zijn de de Lavendel stoechas en de Lavendula angustifolia. Van beide soorten zijn diverse variëteiten verkrijgbaar.

De Lavendel stoechas (kuiflavendel) bloeit het hele zomerseizoen door, mits u oude bloemen verwijdert. Dit lavendeltype is minder winterhard, dan het angustifolia-type. U hoeft de Lavendel stoechas alleen eind maart te snoeien.

Van de Lavendula angustifolia zijn de types ‘Munstead’ en ‘Hidcote’ het meest populair. ‘Hidcote’ is iets donkerder blauw van kleur dan ‘Munstead’. Koopt u een bloeiende Lavendel ‘Munstead’ of ‘Hidcote’ in de zomer, dan snoeit u deze pas eind maart van het volgende jaar. Vervolgens snoeit u dit lavendeltype altijd vlak na de bloei. Dit is rond 1 augustus. Voordeel van deze snoei in de late zomer is, dat de plant nog goed uit kan gaan lopen en afharden voordat het gaat vriezen. De lavendel gaat dan weer prachtig groen de winter in. Snoeit u later, dan loopt u het risico, dat nieuwe aanwas bevriest.

Om verhouting van de lavendel te voorkomen is het heel belangrijk jaarlijks te snoeien. Als u snoeit in een het‘verhoute’ deel van de lavendel, zal dit slecht uitlopen. De bloemen van deze varianten geuren overigens heerlijk, worden gebruikt als ingrediënt in Provençaalse kruiden, werken kalmerend, zijn decoratief en worden heel veel gebruikt om te drogen. Dit kunt u dus zelf ook doen. Maak een heerlijke potpourri voor in badkamer of linnen kast. Zo geniet u ook in de winter nog van uw eigen lavendel!

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.