Oplossing Koepel stapje dichterbij

De schetsen voor een nieuw interieur. Onder de vloer zouden zes zalen voor colleges en bioscoopfilms moeten komen.© Afbeelding: Panopticon

Max Sipkes
Haarlem

„Het academisch onderwijs voor het Haarlemse Koepelcomplex is bijna verzekerd.” Dat liet de stichting Panopticon gisteren, precies een dag voor een ultimatum van de gemeente Haarlem verliep, weten. Daarin is bepaald dat uiterlijk 10 januari een intentieovereenkomst met een universiteit moest bestaan. Met de Duitse SRH-Gruppe zijn de afspraken bijna rond.

SRH-Gruppe is een groot Duits opleidingsinstituut dat privé-onderwijs biedt in negen Duitse ’hochschulen’ en één in Paraguay. De SRH-Gruppe doet veel meer. Het beheert particuliere ziekenhuizen, revalidatiecentra en is zelfs actief in catering en ict.

Omdat de Duitsers zelf geen accreditatie hebben om in Nederland onderwijs aan te bieden wordt samengewerkt met een instituut dat die vergunning wel heeft en medio dit jaar van start gaat. Dat is de Global School for Entrepeneurship, die wordt opgericht door grondleggers van onder meer de Nyenrode Universiteit.

„Het gaat”, zegt voorzitter Jacqueline van de Sande van Panopticon, „nog steeds in hoofdzaak om een Bachelor of Liberal Arts & sciences-opleiding.” Dat was eerder ook de bedoeling van het University College dat zou worden opgericht met de Open Universiteit en de Amsterdamse Vrije Universiteit. Die haakten vorig jaar af waarop het stichtingsbestuur andere opleidingsinstituten zocht.

Er zijn verder meerdere afspraken gemaakt met kleinere en deels nog niet op internet vindbare opleidingen, die elk op eigen wijze en op diverse manieren scholing gaan geven in het complex. Met middelbare scholen en Haarlemse hbo-opleidingen worden plannen gemaakt voor pre-college- en zomerschool programma’s ter voorbereiding op de bachelor of liberal arts.

Lees ook: Globale uitgangspunten toekomst

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.