Sjans

Hein Flach

Een paar keer per jaar maken we met helder weer een rondvlucht boven het verspreidingsgebied van deze krant om luchtfoto's te maken.

'We', dat zijn fotograaf Paul Vreeker, piloot Nanne Dijkstra en ondergetekende. Ik mag meevliegen om de weg te wijzen.

Onze piloot is voormalig luchtverkeersleider. Dat heeft grote voordelen. Dat merkten we woensdag weer eens. We stegen op vanaf vliegveld Hilversum en vlogen over de Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen richting Haarlem.

Wie mocht denken dat we moesten uitwijken voor Schiphol, nee hoor: we gingen recht over het platform met de 747's als ware het speelgoedvliegtuigjes. De Airbus A380, het grootste vliegtuig ter wereld, stond vermoeid aan de pier. De verkeerstoren kwam in beeld. Nanne babbelde intensief met een oud-collega. We draaiden twee rondjes om de toren alvorens richting de Spaarnestad te vliegen.

We cirkelden ook twee maal om de Grote Kerk, zoals Anthony Fokker dat ooit deed. Na een uurtje fotovliegen was de klus klaar en moesten we terug. Dit keer over het centrum van Amsterdam. Geen straf. Het Rijksmuseum lag te baden in de zon en het Vondelpark was net zo druk bezet als Zandvoort op een warme zomerdag.

'Doei Nanne', riep de Schiphol-verkeersleidster vrolijk toen we koers zetten richting Hilversum. Had hij sjans in de lucht?

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.