Uniek concert in Philharmonie door violiste Suzanne Groot en organist Anton Pauw

Suzanne Groot en Anton Pauw. ,,Het Cavaillé-Coll-orgel verdient veel meer aandacht.'' Foto United Photos/Paul Vreeker

Suzanne Groot en Anton Pauw. ,,Het Cavaillé-Coll-orgel verdient veel meer aandacht.'' Foto United Photos/Paul Vreeker

Leontien van Engelen
Haarlem

(video) Ze is er niet vies van om op bijzondere plekken te musiceren. In de serie 'Bach in de bagger' speelde violiste Suzanne Groot in bouwputten om het publiek op een speelse manier in aanraking te laten komen met klassieke muziek.

.De locatie waar ze volgende week dinsdag optreedt is minder opmerkelijk; in de Philharmonie in Haarlem wordt immers vaker klassieke muziek gespeeld. Wel bijzonder is het feit dat ze een recital geeft samen met Anton Pauw. Zij uiteraard op viool, hij bespeelt het enorme Cavaillé-Coll-orgel. Het concert vindt plaats in de serie 'Uur van het Orgel'.

Beetje 'duf'

Groot vond die serie altijd 'een beetje duf' en wil dat imago doorbreken met het concert dat als titel meekreeg 'Viool versus Orgel'. ,,Er komt weliswaar altijd een vaste schare bezoekers bij de orgelconcerten, maar ik vind dat het instrument meer aandacht verdient. Mensen hebben vaak het idee dat het saai en statisch is, zo'n concert en dat er alleen maar kerkmuziek gespeeld wordt.''

Vol ornaat

Pauw en Groot zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze speelden al vaker samen in de Grote of Sint Bavokerk waar Anton Pauw stadsorganist is. Het idee om samen iets in de Philharmonie te doen kwam van de violiste. ,,Ik wilde zó graag iets met dit orgel doen. Mensen hebben niet veel kans om dit prachtige instrument in vol ornaat te horen. Volgens mij is het voor het eerst in de geschiedenis van de Philharmonie dat organist en violist samen een volledig concert geven.'

Weinig bespeeld

Het Cavaillé-Coll-orgel wordt slechts een paar keer per jaar bespeeld en dan komen er niet heel veel bezoekers op af. Dat er zo weinig belangstelling is, is volgens Anton Pauw een beetje te vergelijken met een buslijn die minder ingezet wordt omdat er te weinig reizigers zijn. ,,Zo is het eigenlijk ook hier. Er zijn niet heel veel bezoekers tijdens de concerten die op het orgel gegeven worden en dus wordt het ook minder in de programmering opgenomen.''

Ode aan vader

Voor Suzanne Groot heeft het concert van volgende week dinsdag een bijzondere betekenis. ,,Het is ook een beetje een ode aan mijn vader.'' Rinus Groot was onder andere organist, had een grote reputatie als musicus en pedagoog en speelde samen met dochter Suzanne. Hij overleed half februari. ,,We wisten dat hij zou sterven, maar het was fijn geweest als hij dit nog had kunnen meemaken'', aldus de violiste. Ze heeft geen speciaal stuk voor hem op het programma staan, maar speelt wel solo de vierde sonate van Eugène Ysaÿe tijdens de recital. ,,Daar hield hij van, maar hij hield eigenlijk van alle muziek'', zegt ze glimlachend.

Videoscherm

Het is niet alleen luisteren geblazen tijdens het concert. Moderne technieken worden ingezet zodat het publiek via een groot scherm het spel van beide musici van dichtbij kan zien. Vooral bij organist Pauw levert dat bijzondere plaatjes op, aangezien hij normaliter vrijwel geheel schuilgaat achter het orgel.

'Opwarmen'

Op het programma staat een mix van originele werken voor viool en orgel waarbij het Cavaillé-Coll-orgel soms een compleet orkest vervangt. Er worden stukken gespeeld van Rheinberger, Brahms, Franck, Olsson en Ysaÿe. Het concert begint om kwart over acht. Om half acht wordt een inleiding op het programma gegeven door stadsorganist Jos van der Kooy waarbij Suzanne Groot de aanwezigen muzikaal al een beetje zal 'opwarmen'.

Korting op kaartje

Om het concert toegankelijk te maken voor een breed publiek heeft de Philharmonie de toegangsprijs verlaagd naar €4,50. Met de code Pauw/Groot krijgen bezoekers bij de kassa van de Philharmonie of bij een telefonische reservering via 023-5121212 korting op het kaartje dat normaal €7,50 kost.

'Viool versus orgel'. Dinsdag 15 april, Philharmonie Haarlem, 20.15 uur. Inleiding om 19.30 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.