Hannah (16) tart de zwaartekracht

De 16-jarige Hannah uit Japan met haar ’magic can’.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

Paul Lips
Hoofddorp

Op menig ogenblik was er zaterdagavond een verbaasd gezicht te zien in de grote zaal van schouwburg De Meerse. Toptalenten uit allerlei windstreken toonden hun kunsten tijdens de afsluitende gala-avond van het Dutch Festival Of Magic. Door middel van verbluffende trucs met kaarten, met de zwaartekracht of met vlijmscherpe messen werd het aanwezige publiek in verwarring gebracht.

Het is eerst presentator Pepijn Gunneweg (bekend van de Ashton Brothers) die bij aanvang de aanwezigen inpakt met een doldwaze act van een heertje getooid met bolhoed en zwart colbert, dat capriolen uithaalt met de microfoon en vreemde hoge keelklanken uitstoot. Vervolgens is het de beurt aan de bonte optocht van goochelaars en illusionisten.

Neem de 16-jarige Hannah uit Japan. Ze tart de zwaartekracht door schitterende trucs met een zogeheten ‘dancing can’, de zwevende stok. Vervolgens tovert ze allerlei gekleurde papiertjes tevoorschijn die uiteindelijk als vlinders door de ruimte dwarrelen en in de vorm van hartjes neerkomen in het publiek. Het is een poëtische vorm van goochelkunst.

Wat opvalt is de grote variatie in het aanbod van deelnemers. Bij Shin Lim moet je als kijker bijvoorbeeld heel goed opletten wat hij doet met al die speelkaarten en de twee dames Cecile en Debbie die hij uit het publiek heeft geplukt. Vooral de zwoele blikken waarmee Shin Lim de zaal inkijkt - nadat hij weer iets onbegrijpelijks met die schoppen vrouw heeft uitgevroten - maken indruk.

Vlijmscherp mes

Bij Aaron Crow uit België is dat weer anders, die kijkt vooral boos en streng de zaal in. Maar zijn trucs zijn dan ook gevaarlijker. Vijf stevige langwerpige papieren zakken - van het kaliber waarin je doorgaans een fles wijn bij de slijter krijgt ingepakt - staan op een tafel opgesteld. In één van die zakken zit dus dat vlijmscherpe mes. Op aanwijzing van een uit het publiek geplukte heer slaat Crow keihard op één van die zakken. Steeds gaat het goed, totdat op het laatst het exemplaar met het mes er in keurig overblijft. Hoe doet-ie dat toch? Tja, dat is het geheim van de smid en dat mag je nimmer verklappen.

Trucs met ballen in allerlei formaten doen het ook altijd goed. ’Dion’ uit Delft heeft drie emmers en twee rode ballen, die uiteraard weer precies vanonder die emmer tevoorschijn komen waarvan je het niet verwacht. Dion houdt van voorwerpen in zeer vergote vorm, zoals een speeldoos of een wortel. Binnenkort doet hij weer een gooi naar het Europees kampioenschap.

Ook Nigel Voets werkt met ballen. Hij is een balkunstenaar die er drie of vier tegelijk op allerlei manieren hooghoudt, en daar rustig nog even touwtje bij springt ook. De uit Zwitserland afkomstige Pierric lijkt zijn inspiratie te halen Charlie Chaplin en Mr. Bean, maar is eerder amusant dan werkelijk dijenkletsend.

Als het allemaal spectaculair wordt gaan er sidderingen door de zaal, zoals bij Magus Utopia van Marcel Kalisvaart. Kalisvaart speelt een nerd die allerlei nachtmerries beleeft, compleet met vuurwerk en wildwest-achtige taferelen. Allerlei monster-achtige figuren zorgen voor magie en herrie. Ze staan garant voor de spectaculaire finale.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.