Ziekenhuis arm Moldavië krijgt bedden Spaarne Gasthuis

Jacob van der Meulen
Haarlem

Het Spaarne Gasthuis heeft 45 oude bedden gedoneerd aan Stichting Werkgroep Urgenta. Dit is een vrijwilligersorganisatie die zich onder andere inzet voor ziekenhuizen in het armlastige Moldavië.

De bedden gaan via de vrijwilligersorganisatie naar een streekziekenhuis in de plaats Hincesti in Moldavië. Ze zijn bedoeld voor de afdeling waar spoedpatiënten worden opgenomen. Die liggen daar nu nog op bedden van ongeveer vijftig jaar oud. Alle bedden die er nu staan worden vervangen.

Jeroen Veenstra, teamleider schoonmaak in het Spaarne Gasthuis is blij dat de bedden een tweede leven krijgen: ,,We vinden duurzaamheid in het ziekenhuis heel belangrijk. Door de bedden niet weg te gooien, maar te doneren helpen we andere ziekenhuizen hun patiënten te voorzien van goede zorg. En dat begint bij goede spullen.”

Stichting Werkgroep Urgenta zet zich in voor ziekenhuizen in Moldavië. Via schenkingen van diverse ziekenhuizen in Nederland is zij in staat gebruikte apparatuur een nieuw leven in te blazen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om couveuses, operatietafels en sterilisatieapparatuur. De ziekenhuizen die afhankelijk zijn van de stichting, laten weten wat zij nog nodig hebben.

George Hille is coördinator van Stichting Werkgroep Urgenta. Hij doet een deel van het voorbereidend werk in Moldavië en in Nederland en is blij met de gedoneerde bedden: ,,De bedden zijn heel hard nodig. We hopen ze in maart in het ziekenhuis in Moldavië te plaatsen.”

Moldavië is ongeveer even groot als Nederland en is het armste land van Europa. Van de bevolking leeft 80 procent onder de armoedegrens. Gezondheidscentra werken meestal met zeer verouderde apparatuur, tal van in het westen gangbare apparaten zijn zelfs niet beschikbaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.