'Klavertje Vier' op schaatsen

Joost Veenstra
Hoofddorp

Het is eens wat anders op de maandagochtend: in plaats van weekendverhalen in de kring vertellen, staan de leerlingen van basisschool Klavertje Vier uit de groepen 6 en 7 op het ijs.

De hele week schaatsen basisschoolleerlingen uit Haarlemmermeer op het kunstijs van Winterland Hoofddorp. Dit jaarlijkse ijsfestijn is in samenwerking met Sportservice Haarlemmermeer. Met als doel: ,,De kinderen het plezier van de sport laten ervaren’’, vertelt Don Koehorst van de sportservice.

Zeventig leerlingen van de basisschool uit de wijk Floriande staan al vroeg op de ijsbaan. Ouders hebben de kinderen met de auto naar het Raadhuisplein gebracht. Maar een aantal kinderen ziet het ijs deze ochtend van wel heel dichtbij.

Koehorst: ,,Het was vanmorgen net ’bambi on ice’.’’ De een na de ander ging onderuit op het gladde ijs. Daarom leren de kinderen eerst de beginselen van de sport, zoals remmen, slalommen en een estafette. ,,Ik heb een aantal meisjes gezien die aan het begin nog niet konden schaatsen. Maar kijk, daar gaan ze weer’’, zegt Koehorst die tegelijk naar het groepje schaatsende meisjes wijst.

Moeilijk

Deze meiden zijn Ashmita Siwpersad, Rebecca Latumahina, Manshaa Ramgolam en Mouna Pimenta da Silva uit groep 7 (allen tien jaar). Hoewel de dames beweren nog maar weinig te zijn gevallen, vinden ze het geen eenvoudige sport.

,,Het is moeilijk en behoorlijk pijnlijk als je valt’’, zegt Rebecca. Ze kon niet schaatsen, maar heeft dat maandagochtend geleerd. De andere meiden zeggen dat ze het ’een beetje’ konden, maar toch beter zijn geworden.

Het leukste vonden de meiden dat ze na de pauze konden vrijschaatsen. Ashmita: ,,Ik heb mijn chocolademelk zelfs weggegooid, omdat het te heet was en ik weer graag het ijs op wilde.’’

Of de dames in de kerstvakantie ook naar Winterland gaan, weten ze nog niet. Rebecca: ,,Het is erg leuk, behalve dat we tijdens het schaatsen een helm moeten dragen.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.