KLM ontslaat stewardessen na wijntje

Redacteur Haarlemmermeer
schiphol

De KLM heeft twee stewardessen ontslagen die binnen tien uur voor aanvang van hun dienst alcohol hadden gedronken. De vakbond VNC vindt de strafmaat te zwaar.

Het betrof een vlucht die om middernacht vertrok uit Johannesburg. Vier stewardessen waren enkele dagen voor hun dienst op safari geweest en kwamen rond lunchtijd weer in hun hotel. Bij het eten namen twee van hen een wijntje en een één biertje. Een collega aan een ander tafeltje nam rond 16 uur ook een wijntje, maar dat werd gezien door een steward. Hij wees de stewardessen op de regels en lichtte de gezagvoerder in. Een van de dames gaf haar fout toe en is niet-werkend mee terug gegaan naar Schiphol. Zij kreeg later een straf van de KLM. De andere drie hielden vol dat ze niet in overtreding waren.

Bij terugkomst gaf het trio toe dat ze wel binnen de tien uur voor aanvang van hun dienst, die om 23 uur begon, hadden gedronken. Daarop ontsloeg de KLM hen. De Haarlemse rechtbank bekrachtigde het ontslag van twee van de drie. De purser en de senior purser staan sinds deze zomer op straat, omdat zij als kaderleden het beste op de hoogte zijn van de regels en moeten toezien dat hun ondergeschikten niet drinken. De KLM hamert continu op de vliegveiligheid en de regels voor piloten en stewardessen.

De vakbond VNC is het met de regels wel eens, maar is geschrokken van de straf. Eén wijntje zo ver voor het begin van de vlucht, staat niet in verhouding tot het ontslag. De cabin-attendant kwam er wel met een strafmaatregel vanaf omdat de rechter in haar geval ontslag te zwaar vond. ,,Het is toch belangrijk dat je leert van je fouten’’, stelt de VNC.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.