Dansstad Den Haag danst

Prinses Beatrix woonde de opening van Holland Dance bij. Foto SNP/Koen van Weel

Bangarra Dance Theatre. Foto Jason Copabianco

1 / 2
Nanska van de Laar

Met de ingenieuze lichamelijke vertolking door danser Wessel van Oostrum van ’The Speech’ van Charlie Chaplin - uit ’The Great Dictator (1940) - werd zaterdag in het Haagse Lucent Danstheater een krachtig slotakkoord gegeven van de openingsavond van het Holland Dance Festival.

Dat nu in alle hevigheid kan losbarsten en dansliefhebbers de komende drie weken zal verrassen met een breed scala aan voorstellingen van nationale en internationale gezelschappen.

De opening van de veertiende editie van het tweejaarlijkse festival gaf alvast een voorproefje van wat Den Haag dansstad te bieden heeft. Uiteraard ontbrak haar eigen Nederlands Dans Theater niet tijdens deze avond. Met twee duetten uit ’Postscript’ van choreografenduo Paul Lightfoot en Sol Léon - en live begeleiding door pianist Jan Schouten - kregen Katarina van den Wouwer, Gregory Lau, Imre van Opstal en David Ledger alle ogen op zich gericht. De adembenemende performance van dit viertal - dat deel uitmaakt van Nederlands Dans Theater 2 (NDT2) - bracht de toeschouwers in een zeer aangename beroering en leek de tijd even stil te zetten. ’Postscript’ was absoluut een van de hoogtepunten van de openingsavond, maar zal - helaas - niet tijdens dit festival te zien zijn. Gelukkig is deze creatie wel onderdeel van het programma waarmee NDT2 vanaf maart door Nederland op tournee gaat. Holland Dance heeft wel NDT1 geprogrammeerd met nieuw werk van Lightfoot en Léon en Marco Goecke, die sinds dit seizoen ‘associate choreographer’ bij het NDT is.

Kate Bush

Van Goecke, die in Nederland naam maakte met zijn creaties voor Scapino Ballet, werd tijdens de opening ’I found a fox’ gedanst door Eric Gauthier. Deze solo, op muziek van Kate Bush, is later in het festival te zien als onderdeel van het repertoire dat Gauthier met zijn eigen groep brengt.

Ook Stephen Shropshire, voormalig artistiek leider van Noord Nederlandse Dans, presenteert nieuw werk tijdens Holland Dance. Tijdens de opening werd het eerder door hem gemaakte duet ’Push (the killer remix)’ uitgevoerd door Morgane Michel en Patrizio Bucci. Een choreografie die veel kracht en energie van de dansers vraagt, maar gaat vervelen door een teveel aan kunstjes en te weinig dans.

De hoge verwachting die werd gewekt met de introductiefilm van de Nieuw-Zeelandse Okareka Dance Company kwam niet uit. Het fragment dat de dansers brachten uit de voorstelling ’Tama Ma’ ontbeerde aan spanning. Het is heel goed mogelijk dat ’Tama Ma’ als geheel wel de dynamiek brengt die de film je doet geloven.

Wat vast en zeker de moeite waard is om te gaan zien is Bangarra Dance Theatre uit Australië dat hedendaagse dans combineert met traditionele dans van de Aboriginals. In het festival staat het gezelschap met ’Kinship’, maar op de openingsavond werd het duet ’Moth’ uit de voorstelling ’Bush’ gedanst. Een duet dat nog even langer had mogen duren, omdat het het publiek meenam in een wonderlijke droomwereld.

Dance Massive

De opening van Holland Dance leek een veelheid aan duetten te bevatten, maar niets was minder waar. De toon werd gezet met een ’kleine’ reprise van Dance Massive waarmee afgelopen november door liefst 800 dansers op het Spuiplein in Den Haag de opmaat werd gegeven naar het festival. In de theaterversie stonden zaterdag zo’n 100 dansers - in een choreografie van Thom Stuart - op het podium om te bewijzen dat dans alle lagen van de bevolking en culturen kan binden.

En dan was er nog een kleine kennismaking met de dansers van de toekomst, die de toeschouwer een sneak preview gaven van wat zij tijdens het festival en daarna tijdens een tournee door Nederland laten zien: ’Sauvagerie’ van choreograaf Samir Calixto op het wereldberoemde ’Le Sacre du Printemps’ van Stravinsky.

De Nederlandse choreograaf Nanine Linning, die sinds 2009 in Duitsland werkt, veroverde zaterdag de harten van het publiek met een fragment uit haar werk ’Endless’. Het is alleen nu nog wachten tot april voor zij met haar dansers en haar altijd aangrijpend werk terugkeert naar Nederland.

Maar niet getreurd, want wie zich wil onderdompelen in dans is de komende weken in Den Haag aan het goede adres. Want Den Haag danst.

Festival

Holland Dance Festival gala m.m.v. Dance Massive, Stephen Shropshire, Gauthier Dance Company, Okareka Dance Company, Codarts, Nanine Linning Dance company, Bangarra Dance Theatre, Nederlands Dans Theater 2 en Wessel Oostrum. Bijgewoond op zaterdag 25 januari in het Lucent Danstheater in Den Haag.

www.holland-dance.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.