'Later word ik soldaat'

Enthousiast staan leerlingen in de rij om op de Fennek pantserwagen te mogen staan. Foto Ashna Beek

Ashna Beek
Hoofddorp

De opwinding was groot bij groep acht leerlingen van basisschool De Optimist. Vanwege het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht brachten twee militairen een bezoek aan de school. Het tweetal gaf een presentatie, maar hoogtepunt van de dag was het Fenneks pantservoertuig waar de leerlingen in en op mochten staan. ,,Later word ik soldaat, zei een kleine jongen terwijl hij verliefd naar het voertuig keek.

Rennen door de gangen is verboden, maar toen de leerlingen eindelijk naar de Fenneks mochten waren ze niet meer te houden. Vol enthousiasme en nog een beetje uitgeput van het sprintje door de gangen stonden de leerlingen één voor één in en op het groene gevaarte. Gewillig werden er door de kinderen ’selfies’ gemaakt bovenop het voertuig, of kregen leraren het verzoek foto´s te maken. Met een grote glimlach komen de leerlingen van het voertuig af. ,,Zag je hoe ik bovenop de wagen stond? En ik mocht ook binnen kijken’’, zo vertelt een jongen aan zijn moeder.

Voorafgaand kregen zij eerst een presentatie voorgeschoteld door de militairen over de taken van de Landmacht en konden de leerlingen vragen stellen. ,,Wat een tas’’, zei een meisje, onder de indruk, toen de militairen binnenkwamen met een grote rugzak die zij meenemen tijdens hun missies.

Wow

De opmerking van de soldaat om het gewicht te schatten lieten de leerlingen zich geen tweede keer zeggen. Binnen enkele tellen zat niemand meer op zijn plek, maar stonden de kinderen allemaal rondom de tas. Kreten als ,,Wow, wat zwaar’’ en ,,Ik weet al hoe zwaar het is, maar ik zeg niks’’ vielen te horen. Verbaasd ging één meisje weer op haar plaats zitten: ,,De tas was zeker wel 50 kilogram’’, zo vertelde ze met grote ogen. Een constatering die waar bleek.

Muisstil werd het tijdens de presentatie toen de soldaat begon te vertellen over de mindere kanten van zijn werk. Met een foto van een grafkist op de achtergrond vertelde hij over het overlijden van een vriend in Afghanistan. Maar zo vertelt hij: ,,Aan ieder beroep zitten negatieve kanten. Een leraar moet bijvoorbeeld in de avond nog jullie huiswerk nakijken.’’ Waarop één leerling gelijk met een passende oplossing komt voor groep acht docent Gijs Bruijnzeels: ,,Moet je gewoon geen huiswerk opgeven!’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.