Panopticon verrast politiek inzake Koepel
Koepel Haarlem.© Foto Richard Stekelenburg
’Spannend’. ’interessant’ en ’opmerkelijk’. ’Erg bijzonder’ en ’Erg knap’. Het zijn woorden uit de monden van de meeste woordvoerders van grotere politieke partijen in Haarlem over ontwikkelingen rond de Koepel.
Ongeveer niemand had er vertrouwen in dat het de stichting Panopticon nog zou lukken een intentieverklaring te sluiten met een universiteit.
(Lees hier: Oplossing Koepel stapje dichterbij)
Na het afhaken van de Vrije Universiteit en de Open Universiteit, eind vorig jaar, leek de tijd te kort om voor 10 januari een voorlopige overeenkomst te sluiten.
Wel zijn er nog veel vragen. De belangrijkste is of en wanneer de laatste handtekening onder een ’letter of intent’ is geplaatst.
Die moet komen van de Duitse SRH-Gruppe, een instelling die meerdere ’Hochschulen’ exploiteert. Is een Hochschulle naar Nederlandse maatstaven een echte universiteit te noemen? Ook dat is een vraag waar woordvoerders van de grotere partijen mee kampen.
Optimistisch
Gideon van Driel van het CDA was woensdag ’erg blij’ met de verhalen in deze krant. „Die gaven me veel meer informatie dan wat ik te horen kreeg van Panopticon of van de wethouder.”
Hoewel er nog heel veel moet gebeuren is Van Driel ’optimistischer dan ooit’ dat in de koepel universitair onderwijs wordt gerealiseerd. Hij heeft de Duitse site bezocht en trekt daaruit de conclusie dat de SRH-Gruppe universitair onderwijs kan bieden.
Het CDA was erg kritisch over de plannen van Panopticon en stemde in de raad tegen het collegebesluit om het koepelcomplex aan Panopticon te verkopen. Vergelijkbare bedenkingen had ook de Partij van de Arbeid.
Woordvoerder Marceline Schopman: „Het zou mooi zijn als het kan en als het past op de afspraken die tussen college en Panopticon zijn vastgelegd. Het is nu aan het college van B & W om antwoord te formuleren op een heleboel vaagheden die er nog zijn. Daar mag het van ons de benodigde tijd voor nemen.”
Vlag uit
Bij GroenLinks gaat de vlag inmiddels uit, hoewel Jasper Drost ook nog veel vragen heeft.
„Maar bovenal vind ik het een enorm knappe prestatie van Panopticon”, benadrukt hij. „Ik kan bijna niet bevatten dat ze zo ver zijn gekomen.’’ Ook GroenLinks gunt het college nu de tijd om de voorstellen grondig te bestuderen.
Mild positief is ook de VVD-fractie. „Als die handtekening er komt vind ik het een knappe prestatie.” Dat zegt fractievoorzitter Anne Sterenberg. „Wij waren aanvankelijk niet enthousiast maar nu deze weg is ingeslagen hoop ik van harte dat het lukt.”
Een heel ander geluid komt van Frits Garretsen van de SP. Hij stelt tevreden vast dat de uiterste datum voor het ondertekenen van de ’letter of intent’ niet is gehaald. „Nu kunnen we zonder problemen van Panopticon af.”
Hij ziet alleen maar bezwaren als het Duitse privé-instituut zich gaat verrijken met collegegelden van studenten. „We zijn absoluut tegen onderwijs dat alleen voor de rijkere elite beschikbaar is. Ik zie nu kansen om van Panopticon, wat ik een volstrekt onbetrouwbare partij vind, af te komen.”