Breiende schaatssters

Govert Wisse

Omdat Yvonne van Gennip Haarlemse was, werd ik automatisch verslaggever vrouwenschaatsen. De dameskernploeg was in de jaren tachtig een kneuterig gezelschap, dat voor een deel uit Friese boerinnen bestond.

Als ze niet trainden, waren ze op al die lange winteravonden vooral aan het breien.

Dat deed mijn moeder ook.

Op een middag na een toernooi in een Noors dorpje verzamelde de Nederlandse schaatspers zich bij de kleedkamer om de vrouwen te vragen naar hun ervaringen. Ik stond er tussen in een door mijn moeder gebreide trui. Toen het oog van Alie Boorsma daarop viel, riep ze enthousiast: ,, Ik ken die trui. Het patroon komt toch uit de Libelle? Of is het de Margriet?’’

Toen een paar weken later het tafereel zich herhaalde met een andere schaatsster (,,Kun je me zeggen waar ik het patroon kan vinden’’) hebben mijn collega’s me vriendelijk verzocht om voortaan maar geen trui meer aan te doen. Of over te stappen naar de Libelle. Ze wilden alles weten over schaatsen, niet over twee recht, één averecht.

Na ruim 35 jaar stopt Govert Wisse eind deze maand als sportverslaggever bij deze krant. In een serie korte columns blikt hij terug op opvallende of grappige momenten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.