Culinair geweld op wielen

Foto: Ernie Enkelaar/Hollands Hoogte

Foto: Ernie Enkelaar/Hollands Hoogte

Foto: Ernie Enkelaar/Hollands Hoogte

1 / 3
Peter Lodewijks
Amsterdam

Verrassende koks met een eigenzinnige kijk op koken: mobiele keukens zijn populairder dan ooit. Met de komst van het event Rollende Keukens in 2008 heeft de streetfood-cultuur in Nederland een metamorfose ondergaan.

Wie kuierend in de buitenlucht z’n knorrende maag wil vullen, was tot een paar jaar geleden overgeleverd aan ranzige frituurhappen zoals friet en loempia’s. Tegenwoordig prik je op een beetje festival, markt of openluchtevenement in een biologische linzenburger of bordje bloemkoolcouscous met superfoods. Met de komst van het event Rollende Keukens in 2008 heeft de streetfood-cultuur in Nederland een metamorfose ondergaan. Ongezonde snacks geserveerd vanuit oersaaie witte aanhangers kregen ineens geduchte concurrentie in de vorm van culinaire creatievelingen die de sterren van de hemel koken.

Streedfood

Igor Sorko is mede-oprichter van Rollende Keukens: „Streetfood kent een lange geschiedenis in onder andere Azië, Engeland en de Verenigde Staten. Ons bedrijf zit op het Amsterdamse Westergasterrein. Het leek ons leuk om een openluchtrestaurant voor de buurt te organiseren. De eerste editie van Rollende Keukens stonden er cateringbussen, hierna nam de Nederlandse streetfoodcultuur echt een vlucht.”

Het buurtfeestje is uitgegroeid tot het grootste culinaire event van Nederland. Vorig jaar kwamen er zo’n 70.000 bezoekers op af, de komende editie staan er niet minder dan 130 mobiele keukens en verwacht de organisatie minstens zo veel publiek.

Mobiel tafelen beperkt zich niet tot dit omvangrijke event. Titus Gorissen-Appel is eigenaar van Eatery. Met twee robuuste foodtrucks organiseert hij ’s zomers op verschillende locaties in Amsterdam ‘Kanen bij’, waaronder Kanen bij Ten Kate op de Ten Katemarkt. „Als om vijf uur de marktlui opruimen, parkeren wij onze bussen en zetten lange tafels neer. Voor zes, zeven euro eet je een vers en gezond hoofdgerecht. Het heeft een beetje een guerrilla-achtig karakter: we creëren iets moois en zijn binnen een paar uur weer weg.”

Kleurrijk karakter

De populariteit van mobiele keukens groeit, inmiddels zijn er meer dan 180 keukens op wielen in Nederland. Wat meehelpt, is het kleurrijke karakter van het merendeel van deze chefs. Op Rollende Keukens vind je bijvoorbeeld een kakofonie van eigenzinnige uitbaters: van De Pieper Mobiel tot Rolling Sushi. „Het is een crisisbestendige manier van een restaurant runnen”, vertelt Sorko. „Een pand en personeel kosten geld, óók als er geen kip in je restaurant zit.” Gorissen-Appel: „Wat wij doen, stamt uit de Verenigde Staten toen een aantal jonge chefs restaurants wilden beginnen. Een pand huren bleek te kostbaar, daarom besloten ze het vanuit een van te doen. Flexibele horeca heeft de toekomst.”

Kookboek

Het schrijven van kookboeken lijkt een logische creatieve vervolgstap voor dit soort ondernemers. Jeroen Simons is een van de drie oprichters van Gastrovan. Naar aanleiding van een culinaire reis die de vrienden in een camper ondernamen, verscheen vorig jaar het kookboek Gastrovan. Met je neus in de boter. De manier waarop het boek tot stand kwam, lijkt typisch voor het beeld van de inventieve, bewegelijke kok.

Simons: „We bouwden twee jaar geleden een camper om tot mobiele keuken, inclusief een bagagedrager om een buitenkeuken en een terras mee te kunnen nemen. Zonder plan zijn we op pad gegaan en kwamen onderweg allemaal mensen met passie voor hun vak tegen. Van een kreeftenvisser in Zeeland tot een tomatenteler uit de Provençe: typische producten uit de desbetreffende streken. In ruil voor de producten kookten we een maaltijd. De reis duurde vijf maanden, genoeg voer voor het kookboek dat we erover besloten te schrijven.”

Vrijheidsdrang

Van het beeld van de kok in zijn foodtruck, die met getatoeëerde spierballen een no nonsens maaltijd in elkaar flanst, moet Simons weinig hebben. „Passie, vrijheidsdrang en eigenzinnigheid zijn volgens mij betere trefwoorden, koks met een andere kijk op koken. We zijn onszelf en doen ons ding.”

Koken op wielen lijkt een vrij en romantisch beroep, helemaal over rozen gaat het niet. „Voor ons is de grootste drempel stromend water, zonder dat kun je geen vis klaarmaken of groente koken”, aldus Simons. Gorissen-Appel: „Ondanks alle leegstand in winkelgebieden is tijdelijk ergens kamp opslaan lastig. Gemeentes werken niet altijd mee en de regelgeving is verouderd. Dan heb je nog een aanlooptijd nodig, via mond-tot-mondreclame weten de mensen soms pas na een aantal weken van je bestaan af. Onze grootse wens is dan ook een lange, hete zomer.”

Info: Rollende Keukens

De zevende editie van Rollende Keukens vindt plaats van 28 mei tot en met 1 juni op het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek. Meer lezen over culinair geweld op wielen? ’Reizende Sterren’ door Monica Abdoel in samenwerking met The Food Line-up is vanaf mei 2014 verkrijgbaar voor €29,95. ’Gastrovan. Met je neus in de boter’ door Sjaak Borsboom, Jeroen Simons en Olivier van der Ree kost €34 en is genomineerd voor het reiskookboek van 2013 door Gourmand International.

Meer informatie: www.eatery.nl, www.gastrovan.nl, www.reizendesterren.org, www.rollendekeukens.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.