Late lente hindert corso

© ANP/Lex van Lieshout

© ANP

1 / 2
Paul de Vlieger
Noordwijk

De koude lente zit de organisatoren van bloemenevenementen dwars. Bij het Bloemencorso van de Bollenstreek maken ze zich inmiddels zorgen of er voor de stoet, die op 21 april van Noordwijk naar Haarlem rijdt, voldoende hyacinten beschikbaar zijn.

Ook de organisatoren van bloemenmozaïekwedstrijden hebben hun oorspronkelijke planning al moeten loslaten. De mozaïekweekeinden van Lisse en De Zilk zijn een week verschoven: van 14 naar 21 april. Vogelenzang heeft dat evenement zelfs helemaal afgelast.

Maar het is maar de vraag of er dan wel bloemen genoeg zijn. ,,De natuur loopt minstens veertien dagen achter’’, zegt Lissenaar Ted Kortekaas, het corsobestuurslid dat verantwoordelijk is voor de aanvoer van bloemen. ,,De weersverwachting voor de lange termijn ziet er inmiddels wat gunstiger uit, maar ik begin ’m toch flink te knijpen. Wakker lig ik er nog niet van, want ik ben een nuchtere bollenjongen. Maar zorgen maak ik me wel. ’’

Lees ook: Corso hoopt op reddingsboei

De hyacinten voor het corso in Frankrijk halen, zoals in 2013 is gebeurd, is dit jaar geen optie. ,,Daar stonden ze veertien dagen geleden al volop in bloei en kregen de bloemen vervolgens een paar dagen vorst te verduren. Ze zijn daar daarom niet alleen te vroeg voor ons, maar ook nog eens van slechte kwaliteit. Nee, door Frankrijk heb ik een streep gezet.’’

Het corso rijdt hoe dan ook, maar de kans bestaat dat de stoet er anders uitziet dan gebruikelijk. ,,Narcissen zijn er wel volop, dus als de lente niet echt heel snel doorbreekt, wordt geel waarschijnlijk de hoofdkleur’’, zegt Kortekaas.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.