Wie wint publieksprijs Haarlemse Evenementenring?

Wie wint publieksprijs Haarlemse Evenementenring?
Laatste winnaars Cathy Moerdijk (Veer) en Peter Ouwerkerk (Ring), geflankeerd door juryvoorzitter Peter Wybenga en Haarlem Marketing-directeur Esther Brasser.
© Archieffoto United Photos/Ron Pichel
Haarlem

Wie wordt de nieuwe drager van de Evenementenring? ’Blij en trots’ mocht Peter Ouwerkerk, zakelijk en artistiek leider van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, vorig jaar de door goudsmid Marijke Mul gemaakte ring in ontvangst nemen. De aanmoedigingsprijs, de Evenementenveer, ging toen naar het Spaarneconcert.

Het Orgelfestival moet het kleinood weer afstaan, want de ring is een wisseltrofee en wordt na een jaar aan een nieuwe drager toegekend. Donderdag 15 februari wordt in de Kleine Zaal van de Philharmonie tijdens een speciale editie van de NV Haarlem bekend gemaakt wie de Evenmentenring 2017 wint en wie de Evenementenveer, de prijs voor nieuw en veelbelovend talent. De presentatie is in handen van Jaap Bonkenburg en Jaap Sluis.

De avond wordt afgesloten met een feestelijke borrel in de foyer van de Philharmonie.

In 2013 won Parksessies als eerste de Evenementenring. In 2014 Bevrijdingspop, 2015 Kunstlijn Haarlem en in 2016 zoals gememoreerd het Internationaal Orgel Festival Haarlem.

Ook dit jaar zijn er weer vijf evenementen genomineerd . Zij komen allemaal om verschillende redenen in aanmerking voor de ring, zo valt op te maken uit de op deze pagina’s getoonde juryrapporten. Omdat het dit jaar de vijfde keer is dat de prijs wordt toegekend, is voor deze keer naast de juryprijs ook een publieksprijs in het leven geroepen. Stemmen op uw favoriet kan tot en met woensdag 14 februari 12.00 uur via evenementenring@gmail.com. Onder de inzenders worden vijf maal twee kaarten voor de feestavond in de Philharmonie in Haarlem verloot.

Dat zijn de genomineerden (in willekeurige volgorde):

1. Proefpark Haarlem

Wie wint publieksprijs Haarlemse Evenementenring?
© Archieffoto United Photos

De 5e editie van het ’event voor foodies’ stond eind augustus als een huis. Het ooit zo bedaarde en statige Kenaupark werd omgetoverd tot een hippe, bijna kosmische plek waar het goed toeven was.

Niet alleen een geweldige line-up van foodtrucks met al het streetfood van de wereld, maar ook muziek, theater en vooral veel leuke kinderactiviteiten. Het is de organisatie binnen 5 jaar gelukt om een vaste speler op de evenementenagenda te worden; een blijvertje dus! Er wordt samengewerkt met lokale organisaties en de koppeling met goede doelen is een extra aanbeveling. Kortom, na een eerdere nominatie is Proefpark Haarlem nu echt in de race voor de begeerde ring, aldus de jury.

2. Haarlem Cultuur Festival

Wie wint publieksprijs Haarlemse Evenementenring?

Amsterdam heeft zijn jaarlijkse Uitmarkt, maar in Haarlem is iets anders aan de hand tijdens de opening van het culturele seizoen.

In het weekend van 9 en 10 september 2017 stond heel Haarlem bol van de culturele en creatieve activiteiten. Op iedere vierkante culturele meter was wel iets te doen en werkelijk voor alle doelgroepen en leeftijden.

Een staalkaart van het beste wat Haarlem als cultuurstad te bieden heeft. Daarnaast erg soepel en professioneel georganiseerd. De vele bezoekers konden aan de nodige voorstellingen en activiteiten meedoen.

En dat is Haarlem. Niet elitair, gewoon laagdrempelig. Met weinig budget grote dingen kunnen doen is meer dan genoeg reden voor een nominatie, aldus de jury.

3. Vijfhoek Huiskamer Festival

Wie wint publieksprijs Haarlemse Evenementenring?

Men neme een levendige stadswijk, een café in het hart van die wijk, een aantal enthousiaste, gedreven professionals en wijkbewoners die gastvrij hun deuren open zetten en zie daar…. er ontstaat een werkelijk prachtig terugkerend cultureel evenement.

Op 17 september vond voor de achtste keer het Vijfhoek Huiskamer Festival plaats. Met cabaret, muziek en theater. En zoals altijd met een mystery guest. Drukbezocht en traditioneel afgesloten met een feestavond.

Het is de Vijfhoek op zijn best. Avontuurlijk, een rafelig randje en feestelijk. Theatermakers en muzikanten komen er graag optreden in de intimiteit van huiskamers, slijterijen en timmerwerkplaatsen. Een mooi concept, verbindend en nog lang niet uitgewerkt.

4. De intocht van Sinterklaas

Wie wint publieksprijs Haarlemse Evenementenring?
© Archieffoto United Photos

Ooit was het de droom van de vorige burgemeester van Haarlem - Bernt Schneiders - om de nationale intocht van de goedheiligman te faciliteren.

Helaas is dat (nog) niet gelukt, maar al jaren staat de stad bekend om haar fantastisch georganiseerde intocht, is de mening van de jury. Ook het afgelopen jaar stond dit gezinsevenement als een huis en nergens wordt Sinterklaas zo gastvrij ontvangen als in Haarlem. Drommen grote en kleine mensen staan langs de kade in afwachting van de stoomboot. Het is zelfs zo druk dat er in de haast extra pepernoten moeten worden gebakken. De intocht wordt georganiseerd met een klein budget en met de inzet van zeer gemotiveerde vrijwilligers (van wie er opvallend veel Piet heten).

5. Rob Acda Award

Wie wint publieksprijs Haarlemse Evenementenring?

Een nominatie voor een award? In Haarlem kan dat. Het is niet zomaar een award, het is de Rob Acda Award.

Als er toch een symbool bestaat voor alles wat Haarlem als popmuziekstad in zich heeft dan is het deze competitie, zo meent de jury. Jaarlijks in Patronaat met veelbelovende muzikanten uit Haarlem en omstreken.

De competitie biedt hen de kans om podiumervaring op te doen en feedback te krijgen van professionals. Belangrijke eerste stappen in de loopbaan van muzikanten. De Rob Acda Award is na 23 edities nog even fris, urgent en scherp. Dat blijkt ook uit de samenwerking met de Patro University. Bekende winnaars en finalisten zijn Ethereal, Stuurbaard Bakkebaard, The Sheer, The Hype en FunkAbilities (voorloper Chef’Special). De Rob Acda Award wordt dit jaar voor de 23e keer georganiseerd.

De jury heeft ook weer drie evenementen genomineerd voor de aanmoedigingsprijs. Deze zijn dit jaar Waus Warehouse, Santarun en Veerplasfestival. De Evenementenveer is een juryprijs, het publiek kan hier niet op stemmen.

Via Facebook is het laatste nieuws over de verkiezing te volgen.

Meer nieuws uit Haarlem