GroenLinks Haarlem gaat formatieronde in met CDA D’66 en PvdA

Informateur in Haarlem Robbert Berkhout.© Archief

Annalaura Molducci
Haarlem

De gesprekken die GroenLinks voert met PvdA, D66 en CDA zijn constructief en vormen een goede basis voor een coalitieakkoord in Haarlem. Dat heeft GroenLinks-informateur Robbert Berkhout (9 zetels) dinsdagmiddag bekend gemaakt.

Berkhout heeft na de verkiezingen van 21 maart met de politieke partijen de mogelijkheden verkend om een nieuwe coalitie te vormen. De afgelopen week zijn daarover ’verdiepende gesprekken’ gevoerd met PvdA, D66 en CDA.

Dat gebeurde op diverse plekken in de stad, waaronder de Dakkas op de bovenste verdieping van parkeergarage De Kamp en de 3 D makerszone.

Dinsdagavond zijn de onderhandelaars in de Pletterij voor een gesprek met acht vertegenwoordigers uit verschillende sectoren in Haarlem.

Volgens Berkhout geven de onderhandelaars aan dat de gesprekken constructief zijn geweest en dat er een goede basis is om samen tot een coalitieakkoord te komen. ,,De partijen gaan nu dan ook de zogeheten formatiefase in.”

Voorafgaand daaraan willen partijen Haarlemmers de mogelijkheid geven mee te praten. Dat kan op vrijdag 20 april tussen 16 en 18 uur bij restaurant Pippa’s aan het Stationsplein 64 tot 66.

Volgens Berkhout zijn de afgelopen week belangrijke thema’s als woningbouw, verduurzaming, bereikbaarheid, werk, inkomen en zorg en financiën besproken.

,,We hebben een gezamenlijke ambitie. De woningschaarste wordt aangepakt voor betaalbare huizen, waarbij ook de kwaliteit wordt behouden. Ook moet Haarlem groener en duurzamer. Maar wel zo dat iedereen dit zich kan veroorloven en de gemeentelijke financiën gezond blijven. Haarlem is en blijft namelijk een sociale stad.”

Als het gaat om de groei van de stad, zien partijen uitdagingen. ,,Dat vraagt om nieuwe manieren, maar vooral ook lef en actie. En het benutten van de kennis uit de stad. Daarom zullen we stappen gaan zetten als het gaat om participatie.”

In de Pletterij krijgen de onderhandelaars van acht vertegenwoordigers uit verschillende sectoren van de Haarlemse samenleving te horen wat er, wat hen betreft, de komende vier jaar in Haarlem moet gebeuren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.