60 seconden: Bootjes met namen

Richard Stekelenburg

Belle, Woeker, Roodeboot. Charlotte, Doordouwer, Egmont, Giulietta. Christina II, Escape, Maatje. Boendammer, Jumbo, Elina, Spetter.

Het vaarseizoen is weer begonnen. Hemeltergend langzaam tikten de minuten afgelopen week al een paar keer weg aan mijn kant van de slagboom bij de Catharijnebrug. De Havendienst probeert de wachttijd voor landgangers beperkt te houden tot maximaal vier minuten, weet ik. Ik weet ook, dat dat niet altijd lukt. Haarlem kent een staande-mast-route, er wordt in konvooien gevaren.

Hangend over het fietsstuur oefen ik mijn geduld met het zwijgend oplezen van voorbijvarende namen. Hoe meer de boot op drijvende caravan lijkt hoe fantasielozer de naam, zo lijkt het.

Hoe geven mensen hun boot z’n naam?

Langs de Haarlemse wallenkanten kom je een paar Kenau’s tegen. Aan de Burgwal vind je het ’Lesbootje’. De ’Altijd Nat’ ligt in de Bakenessergracht, evenals ’Suzy Q’. ’Kwiek’ ligt ter hoogte van Marisplein in het Spaarne. Aan het Jaagpad vind je een monumentale tjalk met al even monumentale naam: ’Dageraad’. En aan de Friese Varkenmarkt ligt voormalig vrachtschip ’De Verwisseling - uit 1910’.

Zie je, het kan wel. Ik ga op zoek naar de origineelste bootnaam. Suggesties zijn welkom.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.