Materiaal zo sterk als kokosnoot

Als we een huis willen bouwen dat tegen een stootje kan, bijvoorbeeld een aardbeving, dan kunnen we wat leren van de kokosnoot. Dat zegt een groep Duitse biologen nadat ze de structuur van de vrucht hadden bestudeerd.

Kokosnoten vallen als ze rijp zijn uit de boom omlaag vanaf grote hoogtes, van soms wel dertig meter, en dan nog gaan ze niet stuk. Kennelijk is de kokosnoot zo opgebouwd dat hij enorme krachten kan opvangen. De biologen zagen dat de vrucht van de kokosnoot is ingepakt in drie beschermende lagen. Het ’endocarp’ is de binnenschil die de vrucht beschermt. Deze bestaat uit houtachtige vezels in een beschermende weefstructuur. Daaromheen zit het draderige ’mesocarp’ en de leerachtige buitenschil, genaamd ’exocarp’.

De onderzoekers legden kokosnoten in een persmachine en lieten er zware voorwerpen met hoge snelheid tegenaan botsen. Zo ontdekten ze hoe de noten de klappen opvingen zonder veel schade op te lopen. Wetenschappers proberen nu van de bijzondere opbouw van de kokosnoot te leren hoe je oersterke materialen kunt maken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.