‘Het leven is een ontdekkingsreis’

Dotan tijdens een optreden.Foto Joyce van Belkom

Hanneke van den Berg

Er kunnen maar weinig Nederlandse zangers zeggen dat het jaar 2014 succesvoller verliep dan dat van Dotan. Het album ’7 Layers’ en de single ’Home’ werden megasuccesen en na topnoteringen in Nederland en België gaat het goed in Duitsland, Scandinavië en volgt er in februari 2015 een heuse Europese tour. „Daar kijk ik naar uit. In veel landen moet ik weer helemaal op nul beginnen. Dat is een prima uitdaging.”

Dotan snapt als geen ander dat ’Home’ vele deuren voor hem opende, maar hij zegt er meteen bij dat het niet één liedje is waar alles om draait. „Ik wil een verhaal vertellen. Dat heeft niets met opvoeden of zo te maken, maar ik probeer mensen wel vanuit hun eigen wereld in die van mij te trekken. Het leven is een ontdekkingsreis. Wie ben ik? Waar hoor je thuis? Wat is je doel? Ik vond al die antwoorden nog lang niet, maar de reis op zichzelf is ook al interessant.”

Dotan Harpenau (28) werd geboren in Jeruzalem, maar groeide op in hartje Amsterdam. Hij bracht in 2010 zijn debuutalbum ’Dream Parade’ uit. Hij nam dat op met de sterproducers Martin Terefe en Sacha Skarbek (Adele, Lana de Rey, Jason Mraz) met zijn eerste hits en televisieoptredens als gevolg.

„Ik was toen nog helemaal niet klaar voor het succes. Ik stond ook nog niet zo in de muziek. Ik was zoekende, maar moest plots al wel van alles. Wie moest ik eigenlijk zijn? Hoe moest ik me dan gedragen en wilde ik dat wel? Ik ben van nature een stille jongen. Een die ook soms op een podium staat. Dat laatste heb ik geaccepteerd. Daar ben ik het mee gaan doen. Naast het podium trek ik me graag terug. Ik heb geen enkele ambitie om een BN’er te worden. Ik ga niet mee in de roes en doe alleen dingen in het openbaar die met muziek te maken hebben. Op spelen ligt de focus. Dat doe ik graag.”

Het podium, ook dat op festivals en in grote popzalen, voelt inmiddels aan als iets van hemzelf en dat verschaft hem een fijn gevoel. De songs van ’7 Layers’ kwamen heel anders tot stand dan die van zijn debuut. Om dichter bij zichzelf uit te komen, nam hij de liedjes grotendeels thuis op, produceerde hij die zelf en besloot hij een reeks optredens in huiskamers bij mensen thuis te gaan verzorgen.

„Al is die kamer vol, het blijft intiem, klein en confronterend. Je bent kwetsbaar. Ik heb er veel van geleerd. Ik ben nu ook meer relaxed bij optredens in popzalen als Paradiso.”

Die zalen ziet Dotan nu als grote huiskamers, waarin hij dezelfde intieme sfeer probeert op te roepen, door bijvoorbeeld de zaal donker te maken.

„Het geheel is nu veel meer iets van mij. Ik doe het op mijn manier, zonder gekke dingen.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.