Beiaardstuk van Haarlemmer Martijn Comes opent Le Guess Who?-festival in Utrecht

Haarlemmer Martijn Comes opent internationaal festival met compositie Eann.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Peter Bruyn
Haarlem

Het toonaangevende internationale muziekfestival Le Guess Who? in Utrecht wordt komende donderdag geopend met de compositie ’Eann’ van Haarlemmer Martijn Comes, dat gespeeld zal worden op het carillon van de Domkerk.

Comes schreef het stuk eerder dit jaar ter gelegenheid van de Kerkennacht in Haarlem. Toen werd het uitgevoerd op het carillon van de Oude Bavo aan de Grote Markt.

„Het is natuurlijk erg mooi dat zo’n stuk kan groeien in de uitvoeringskansen”, zegt de componist. Hij vertelt enthousiast over Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier in Utrecht en Nijmegen. „Zij staat heel erg open voor nieuwe muziek op het carillon. En niet alleen klassiek. Na het overlijden van David Bowie speelde ze al diens ’Space Oddity’.”

Het gaat voortvarend met Martijn Comes als componist en elektronicamuzikant. Afgelopen weekeinde gaf hij enkele concerten in het Spaanse Valencia en deze week leidt hij een workshop aan de universiteit aldaar. Komende donderdag is hij in Utrecht bij de opening van Le Guess Who? en zondag neemt hij op datzelfde festival deel aan een twaalf uur durende ’drone-estafette’.

Lente 2018 is Comes’ werk weer in Haarlem te horen. Dan mag hij het ’uurthema’ voor de Damiaatjes leveren. „Een ontzettende eer.”

’Eann’ van Martijn Comes. Donderdag 9 november, Domtoren, Utrecht. 19.15 - 19.30 uur

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.