Originele kijk op dingen

Hanneke van den Berg

In haar vorige boek ’Liefde is een afspraak’ liet Marieke Groen (1966) al zien een goed observator te zijn, die een eigen vertelstem paarde aan een originele kijk op dingen. Met het nu verschenen ’De andere familie Klein’ lijkt zij haar vorm definitief gevonden te hebben. Het is in al zijn ogenschijnlijke luchtigheid het schrijnende verhaal van een jong meisje dat ten onder gaat aan de nukken van volwassenen.

Amber is een jaar of dertien, veertien. Ze menstrueert al, dat is alles wat we over haar leeftijd te horen krijgen.

Ze was er de oorzaak van dat haar ouders destijds moesten trouwen en dat hebben ze haar nooit vergeven. Amber heeft het niet makkelijk, wat zij ook doet, het bevalt haar ouders niet.

Mooi weet Groen de beklemmende afstandelijkheid die in huize Klein heerst voelbaar te maken. De ouders worden consequent omschreven als ’de vader’, ’de moeder’ en stralen louter kilte uit. Het Barbiehuis dat opa ooit voor Amber maakte, heeft de moeder verkocht, omdat Amber ’er toch niet mee speelde’. Ambers meest geliefde spel is haar Barbiepoppen te helpen ontsnappen uit huis. Haar eigen ontsnapping vormen de uurtjes die ze bij haar oma en opa doorbrengt.

Echt noodlottige gebeurtenissen doen zich niet voor in dit verhaal. Maar zonder het in woorden te benoemen, stijgt uit elke zin de intense eenzaamheid van Amber op.

Fictie

Marieke Groen: De andere familie Klein.

Uitg. Thomas Rap, €18,90

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.