Jutbakken op strand van Bloemendaal

Jutbak© Gemeente Bloemendaal

Van onze verslaggever
Bloemendaal aan zee

Op verzoek van stichting Juttersgeluk heeft de gemeente Bloemendaal vijf jutbakken op het strand gezet. Op de bakken is de oproep ‘Doe mee, verlos de zee’ gespijkerd.

Hiermee worden strandbezoekers aangespoord afval van het strand in de bak te deponeren. Juttersgeluk recyclet dit afval. Het burgerinitiatief is overgewaaid vanuit Zeeland. Een paar jaar geleden verzamelde Matthijs Lievaart op de stranden van Goeree-Overflakkee een berg afval. Hij plaatste er een bordje van juthout bij met de tekst ’Doe mee, verlos de zee!’ Toen hij twee weken later terugkwam was de berg tot zijn verbazing enorm gegroeid. Wandelaars hadden massaal gehoor gegeven aan zijn oproep.

De bakken zijn geplaatst bij de strandafgang bij de Kop van de Zeeweg, bij afslag De Lakens, Parnassia, Kattendel en bij Duin & Kruidberg. Samen met de reddingsbrigade gaan de deelnemers en vrijwilligers van Juttersgeluk de jutbakken legen. Van het bij elkaar geraapte mariaal maakt de Stichting Juttersgeluk nieuwe producten. Ze zijn onder meer te koop bij Bezoekerscentrum Kennemerduinen en online via shop.juttersgeluk.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.