Van klok tot gasmasker

Sneeuwwitje à la Disney in Hoorn. Foto Marcel Rob

Hans Visser
Hoorn

Uit de speakers klinken straks de bekende Disneymelodietjes die je ook overal hoort in de Disneyparken. Op tablets aan de muren spelen Disneyfilmpjes. Ontelbare klokken, koekblikken, poppen, affiches en andere Disney-voorwerpen vullen de vitrines. Alles, echt alles ademt Disney op de expositie 'Disney Mania' in het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw.

Een soort kasteelpoort verwelkomt de bezoeker. Binnen wordt nog steeds hard gewerkt om de honderden objecten een plekje te geven. Alles is afkomstig uit de collecties van fervente Disneyverzamelaars. Die van Sneeuwwitje-expert Hans Walther bijvoorbeeld en van de in 2012 overleden animator Gerrit van Dijk. ,,Van Dijk had een haat-liefdeverhouding met Disney'', vertelt museumdirecteur Hans Stuijfbergen. ,,Hij vond Disney veel te commercieel, maar hij had wel vijftig dozen vol Disney-spullen.''

Hans Crezee leende het museum zijn unieke verzameling merchandise uit de jaren dertig. Een emaillen ontbijtservies voor kinderen prijkt in een vitrine naast prachtig bewaard gebleven koekblikken en zelfs een kartonnen havermoutdoos.

Commercieel

Hoe vercommercialiseerd Disney in die vooroorlogse jaren al was, blijkt wel uit het feit dat er in 1936 al een catalogus was met de verkrijgbare merchandise. Mickey Mouse en later Donald Duck prijkten op zo*n beetje alles wat je in het dagelijks leven maar nodig kon hebben. Zo kon je in Engeland in 1936, toen de oorlogsdreiging steeds groter werd, voor je kind een Mickey Mouse-gasmasker aanschaffen. Het filter zelf is door de tand des tijds bijna vergaan. ,,Maar dat maakt zo'n masker natuurlijk niet minder bijzonder'', aldus Stuijfbergen.

Soms lijken de voorwerpen nauwelijks te zijn aangetast door de tijd. Zo is bij veel speelgoed en huisraad de originele verpakking nog vrijwel onbeschadigd aanwezig en zelfs een bijna tachtig jaar oud blikken emmertje ziet er uit als nieuw. Wat niet te zeggen is van een Mickey Mouse van papier maché. De vele gaatjes doen vermoeden dat hij als schietschijf is gebruikt.

Tekentafel

Met foto's van het origineel in de hand is op de expositie een tekentafel uit de Disneystudio's nagebouwd. Walt Disney zal zelf weinig aan zo'n tafel gewerkt hebben. Hij zat meestal achter zijn bureau, dat ook zo waarheidsgetrouw mogelijk is nagebootst. Want tekenen deed hij nauwelijks zelf. Disney stuurde alles aan en dat deed hij heel goed.

Alle films van 'Sneeuwwitje' tot 'Frozen', de parken, de boeken, de muziek; de bezoeker loopt door ruim tachtig jaar geschiedenis. Die kan aan het eind worden aanschouwd in de documentaires over Disney in het filmzaaltje. Terwijl de jongste bezoekertjes zich vermaken en verkleden in de piraten- en prinsessenhoek.

Expositie

'Disney Mania', van 25 mei tot en met 31 december in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. www.museumhoorn.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.