Adam Lambert is geweldige zanger, maar zonder ’verhaal’

Peter Bruyn

Toen Adam Lambert door zijn deelname aan ’American Idol’ als zanger doorbrak, had hij al een jarenlange theatercarrière achter de kiezen. Met name in musicals. Geen wonder dat hij met zijn immense stembereik de afgelopen jaren de ideale stand-in was voor Freddie Mercury bij de concerten van Queen - wat ik feite toch ook een soort musicals waren. Op eigen kracht en met eigen repertoire op het podium staan is echter iets heel anders. En dan blijkt Lambert opeens bedroevend weinig ’verhaal’ te hebben.

Dat bleek woensdagavond in de voor pakweg twee derde gevulde Heineken Music Hall. De man die - in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt - ’American Idol’ nooit won maar in 2009 tweede werd, heeft natuurlijk wel fans. Vriendinnenclubjes. Vriendengroepen en -paren. Een vrolijke boel.

De nu 34-jarige Lambert is niet alleen een geweldige zanger die ook bij hoog volume loepzuiver kan uithalen, maar tevens een rolmodel. Jaren geleden kwam hij in het blad Rolling Stone al openlijk uit voor zijn homoseksualiteit. En daar is als publieksidool moed voor nodig in een land waar onder aanvoering van iemand als Donald Trump getracht wordt de kalender vijftig jaar terug te zetten.

Fantastische stem

Als muzikant toont hij echter minder lef. Voor zijn solocarrière heeft Lambert zijn lot grotendeels in handen gelegd van een team Zweedse producers en songschrijvers die de afgelopen jaren flink gescoord hebben op de snel groeiende Amerikaanse markt voor EDM-pop - zeg maar platte house liedjes. Je gunt een man met zo’n fantastische stem een beter repertoire. Maar dat verwijt is natuurlijk niet fair. Het genre ééndimensionale muziek dat hij brengt is nu eenmaal populair bij zowel Lambert als zijn aanhang. Al hangen sommige nummers van zoveel clichés aan elkaar, dat het bijna een parodie wordt.

Welwillend

Begeleid door vier musici en twee dansers die ook zingen, werkt Lambert zich door een twintigtal songs. Het publiek is welwillend, maar wordt nergens uitzinnig. Zijn grootste hit, ’Ghost town’, raakt wat verstikt in een steriel arrangement en uiteindelijk springen vooral de covers, zoals Tears for Fears’ ’Mad world’, eruit.

Als acteur en musicalster heeft Adam Lambert het talent om zich feilloos aan het ’format’ van anderen aan te passen. Dat heeft hij met zijn Queen-bijdrage wel bewezen. De echt grote artiesten bepalen echter hun eigen format.

Concert

Adam Lambert - ’The original high tour’, bijgewoond op 13 april in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.