HRLMMR en Meer: biertje uit polder en stad

Michel Ordeman van bierbrouwer Jopen, burgemeester Weterings en Pieter Bijlsma proosten met het nieuwe bier. Foto United Photos/Remko de Waal

Michel Ordeman van bierbrouwer Jopen, burgemeester Weterings en Pieter Bijlsma proosten met het nieuwe bier. Foto United Photos/Remko de Waal

Kees van der Linden
Haarlem/Haarlemmermeer

Het glas kon vrijdagmiddag omhoog voor het eerste bier op Haarlemmermeerse grondslag.

In de Jopenkerk in Haarlem werd HRLMMR en Meer gepresenteerd, door de Jopenbrouwerij gebrouwen van zogenoemde emmertarwe, die komt van het land van akkerbouwer Pieter Bijlsma in Nieuw-Vennep.

Een stadsbier van polderse origine dus. Uit de naam moet de verbinding tussen stad en polder doorklinken.

Bijzonder aan het bier is het gebruik van emmertarwe. Dit is een soort oertarwe die eigenlijk niet meer in ons land verbouwd wordt, vooral omdat de korrels lastig machinaal te dorsen zijn. Deze tarwe heeft een heel eigen smaak en die is ook te proeven in het bier.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.