In de Aap gelogeerd

© Foto: In de Aap

© Foto: In de Aap

© Erna Faust

1 / 3
Marja van Spaandonk

Waar we voor deze aflevering belanden? Haha, we zijn in de aap gelogeerd. Voor wie denkt dat we een grap maken, moet zelf maar een kijkje nemen bij deze bijzondere B&B ’In de Aap’ of aanschuiven aan de rijk gedekte tafel in Herberg ’In de Aap’ in kunstenaarsdorp Bergen. Ymke en Emile van den Bergh houden wel van een grapje, vandaar de naam.

Tot tien jaar geleden maakte Emile van den Bergh nog televisieprogramma’s. Ymke werkte ook voor televisie en ze werden al snel een stel. In 2006, zoon Siep was toen negen maanden, wilden ze wat anders.

Emile: ,,We droomden van een klein hotelletje in een warm land en zwierven over de wereld om uiteindelijk in Brazilië onze droom te verwezenlijken. Al snel kwamen we er achter dat Nederland eigenlijk zo gek nog niet is en we keerden terug. Ik had geen zin meer om weer in de televisiewereld te stappen. We wilden in Bergen, waar we al regelmatig kwamen, wonen en werken.’’

Werk aan huis

Emile heeft er geen dag spijt van en ook journaliste Ymke is helemaal happy in het kunstenaarsdorp. ,,Heerlijk om je werk aan huis te hebben!’’ Dat huis staat aan de Karel de Grotelaan. ,,Dat was al een pension met acht kamers. Beetje oubollig wel. We zijn er zelf gaan wonen en stevig gaan verbouwen. We maakten in ons huis en in het zomerhuis in de tuin luxe gastenverblijven.’’

Boutique B&B In de Aap wordt door gasten zeer hoog gewaardeerd. Het geheim? ,Onze service en persoonlijke aandacht. Bij ons kan alles.’’

De ruimtes zijn in mediterrane sfeer ingericht en van alle gemakken voorzien. In Casa de Familia bijvoorbeeld, het zomerhuisje achter in de tuin, is een keuken met alles er op en er aan, de badkamer heeft een grote inloopdouche met rainshower en een apart bad. De Casita, ook in mediterrane sfeer, aan de voorkant van het huis op de begane grond heeft een hemelbed en twee openslaande deuren naar buiten. Ook daar is een complete keuken en een luxe badkamer. Dan is er nog de Finca op de eerste verdieping, met dezelfde gemakken als de andere ruimtes, met als extraatje dat je er de zon kunt zien opkomen en ondergaan. Wat wil een mens nog meer? ,,Nou, een ruimte waar de gasten aanschuiven om te eten!’’

Sterrenkok

Emile maakte in zijn televisieverleden diverse kookprogramma’s zoals ’Born to Cook’ en ’Koken met sterren’ van Cas Spijkers en leerde de kneepjes van het vak dan ook van deze meester. Emile kookt nu zelf de sterren van de hemel, maar de keuken van het gezin leent zich er niet echt voor om gasten aan te laten schuiven. ,,In het begin kookte ik wel eens voor gasten, want eten verbroedert. Maar ja, het is toch je privé ruimte. Ik wilde liever iets buiten de deur.’’

En zo is de volgende droom van Emile en Ymke dit jaar uitgekomen. Emile voelt zich de gelukkigste man op aarde in zijn Meditarasian keuken (mediterrane en oosterse gerechten) in trattoria Montebella van Herberg In de Aap. ,,Op vrijdagavond schuiven we de tafels aan elkaar en zitten we als een grote Italiaanse familie met de gasten lekker te eten. Wie wil mag zelfs meekoken.’’

Herberg In de Aap is ook een guest-house. Het pand aan de Loudelsweg was ooit een pension. De tien kamers zijn door Emile omgetoverd tot sfeervolle ruimtes in mediterrane sfeer. Het is de stijl die ze tijdens hun reizen het meest aansprak en die namen ze mee terug naar Nederland. Zijn ze toch nog een beetje in het buitenland, maar dan in eigen land.

Tips van Ymke

Vergeet-mij- niet, de bloemenwinkel waar ik de bloemen koop voor op de kamers, waar ze ook veel brocante hebben.

Stadspaviljoen Noord, leuke winkel waar je ook koffie kunt drinken.

Fabbrica, het restaurant waar we zelf graag eten en die we de gasten tippen.

En op het strand: de Jongens, een drankje drinken met je voeten in t zand

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.