Opluchting en blijdschap in de binnenstad

United Photos/Martijn Buskersmolen

United Photos/Martijn Buskersmolen

Annemieke Windt
Haarlem

Haarlemmers rondom de Grote Markt hebben de overwinning van Oranje op Costa Rica gevierd met vuurwerk, spontane omhelzingen en heel veel gejoel. Direct na de beslissende penalty stroomden ze de cafés uit om buiten luid de overwinning te vieren.

Twee jongetjes die eerder de pauzes hebben gebruikt om op het plein te voetballen, gaan daar midden in de nacht nog even mee door. ,,Zo moet je dus overspelen’’, roept de een tegen de ander. Voor café Studio staat een jongen op een tafel en geeft de toon aan in het spreekkoor ’’Kampioenen, kampioenen’’. Een rood Bengaals vuur schijnt hem bij.

Het feest is een ontlading van de spanning rond de wedstrijd die steeds verder oploopt. De sfeer is goed, gemoedelijk zelfs, maar als na alle kansen een doelpunt voor Oranje uitblijft, heeft zelfs de grootste optimist het moeilijk. ,,Het zullen toch geen penalty’s worden hè’’, verzucht een jonge vrouw tegen een vriendin.

Camera

De spanning wordt een bezoeker van café XO bijna te veel. ,,Ik ben naar buiten gegaan, want ik durf gewoon niet meer te kijken.’’ De stem van Frank Snoeks schalt over het plein. In de werkkamer van de burgemeester brandt licht. Daar zijn politiemensen aanwezig om toe te zien op het verloop van de proef met het cameratoezicht. Maar ze leven mee met de wedstrijd. Er klinkt zelfs gejuich als Nederland met de penalty’s voor komt de staan.

Bij het begin van de verlenging maakt een man de lantaarnpaal - bij de hoek van de Zijlstraat en de Grote Markt - open waar de camera hangt. Hij haalt een wirwar van draden eruit en schijnt met een mijnlampje op zijn hoofd bij. De bolle camera moet de Grote Markt in alle uithoeken in beeld kunnen brengen. ,,Ze kunnen enorm inzoomen met die camera’s’’, weet een politieagent te vertellen.

De meeste bezoekers van de Grote Markt hebben er geen oog voor. Ze houden met ingehouden adem de beeldschermen in de gaten. Als kort voor het eind van de normale speeltijd Van Persie dan eindelijk lijkt te gaan scoren, rent iedereen die niet direct bij een scherm staat er snel naar toe, om vooral niets te missen.

Geluksplek

Op de Botermarkt kijken dienstdoende agenten buiten café Marktzicht mee op het grote scherm. ,,Oei, dat is net naast’’, zegt de agente tegen haar collega. ,,Het is rustig in de stad. Mensen kijken toch vooral binnen, dan kunnen we best een paar minuten van de wedstrijd meepakken.’’ De politie is zaterdagavond zichtbaar in de binnenstad aanwezig. Agenten te voet, op de fiets en in busjes houden het publiek in de gaten. ,,Het is natuurlijk een rare avond’’, zegt een agent op de Grote Markt. ,,We hebben een late wedstrijd op een mooie avond en als de wedstrijd afgelopen is, dan komt het uitgaanspubliek de stad in.’’ Of het nou komt door de late verlenging, of omdat uitgaanspubliek ook gewoon van voetbal houdt, de Haarlemse binnenstad is zaterdagavond vooral Oranje gekleurd. Vincent Kroon, van wijnbaar Viqh staat op de stoep voor het stadhuis bij zijn eigen café naar binnen te gluren. ,,We zitten vol vanavond, vooral met onze vaste gasten.’’ Het plekje op de stoep moet geluk brengen, hopen twee mannen die naast hem staan. ,,Vier jaar geleden stonden we hier ook. Prima uitzicht op het scherm en toen kwam Oranje ook heel ver.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.