Op vakantie met Fikkie?

Dierenhotel Beestenspul in Alphen. Archieffoto

Even de hond uitlaten op een parkeerplek langs de snelweg. Foto ANP

Het dierenpension Naarden. foto studio kastermans

1 / 3
Peter Lodewijks

We trekken deze zomer weer massaal naar de camping, het vakantiehuisje of hotel. Maar wat te doen met onze huisdieren? Gaan ze mee en hoe dan, naar een pension of familie? Hopelijk niet vastbinden aan een boom of de kleine huisdieren over het dek van de kinderboerderij zetten. Zwichten we voor dat zielige katje dat op ons vakantieadres steeds rondloopt en dat we het liefst mee naar huis nemen?

Bij de parkeerplaatsen langs de snelwegen zie je ze opeens: de honden die uit de auto of erger de caravan worden gehaald. Net als het baasje even de benen strekken, plassen en eten. En dan weer verder karren naar het vakantieadres. Ter plekke maar hopen dat de buren op de camping het geen probleem vinden dat je een hond hebt meegenomen. Bij vakantiewoningen en hotels is het altijd raadzaam om dat eerst te controleren, want op veel plaatsen zijn huisdieren niet toegestaan.

Vooral hondenbezitters nemen hun huisdier mee op vakantie. Slechts een enkeling neemt een kat mee. ,,Logisch want een hond is graag bij zijn baas, terwijl een kat het liefst in zijn eigen huis blijft. Daarom kan je voor een kat ook het beste iemand zoeken die het beestje dagelijks komt verzorgen’’, adviseert medewerkster Kitty van de Koningin Sophia Vereeniging.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de hondenbezitters hun dier zien als een onderdeel van de familie. ,,Het is goed om te zien dat zoveel mensen echt rekening houden met hun huisdier bij de keuze van de vakantiebestemming. Voor een dier kan het nog een behoorlijke tocht zijn in een warme auto naar Zuid-Frankrijk. Neem dan ook altijd voldoende water mee. Stop regelmatig zodat de hond energie kwijt kan door te spelen en te rennen’’, adviseert Edzard Gelderman van JumboPet, welk bedrijf een onderzoek instelde naar het vakantiegedrag van huisdierenbezitters.

Uit dat onderzoek bleek ook dat huisdierenbezitters meestal slechts twee weken op vakantie gaan. Een derde gaat niet verder dan driehonderd kilometer weg en vaak blijft men in Nederland.

Wie een hond of kat in de auto wil meenemen, moet eerst enkele keren oefenen. Een blaffende hond of jankende kat is natuurlijk een ramp in een volle auto. Bij het landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren (LICG) wordt geconstateerd dat nog te vaak een huisdier los in de wagen meegaat: gewoon op de achterbank of hoedenplank. ,,Dit is levensgevaarlijk voor de bestuurder en andere weggebruikers. Een ongeluk is zo veroorzaakt.’’

Het LICG merkt ook op dat volwassenen en kinderen tegenwoordig keurig in de autogordel zitten, maar de dieren niet. Maar een door de wagen vliegend dier kan ook fors letsel oplopen of zelfs overlijden. Soms wordt een dier de auto uit geslingerd en kan door die klap doodgaan of worden overreden. ,,Een mand, reiskennel of autotuig die aan de autogordel wordt vastgemaakt is bittere noodzaak’’, stelt de organisatie, die tevens adviseert om de dieren uit de zon te houden.

Vliegtuig

Vakantiegangers kunnen hun huisdier niet alleen in de auto of op de boot meenemen, maar bij veel luchtvaartmaatschappijen ook in het vliegtuig. In alle gevallen is het essentieel dat er een Europees dierenpaspoort is, het beest een chip heeft en is ingeënt tegen hondsdolheid. Sommige landen stellen aanvullende eisen. ,,Regel dat goed, want anders kan je dier worden geweigerd in het vliegtuig of bij de grens. De gevolgen kunnen uiteenlopen van boetes tot dure quarantaines. In exotische oorden bestaat de kans dat ze het dier laten inslapen’’, waarschuwt de Sophia Vereeniging.

Voor Nederlanders zijn KLM en Transavia de grootste vervoerders. Zij nemen tegen betaling alleen katten en honden mee in de cabine. Niet dat daarvoor een stoel wordt vrijgehouden: de mand moet bij je voeten staan. Daarom mogen ook geen grote honden mee in de cabine. Die moeten dan in het ruim mee. Uiteraard wordt er wel op gelet dat andere passagiers niet allergisch zijn. Transavia vervoert per jaar 20.000 huisdieren. KLM wil geen cijfers geven. Beide maatschappijen adviseren de dieren voor vertrek geen eten en drinken te geven. Ook een rustgevend pilletje of spuitje wordt afgeraden.

Pension

Veel mensen nemen hun huisdier mee omdat ze het zielig vinden om de hond of kat in een dierenpension onder te brengen. ,,Maar dat is onzin. Je laat je huisdier achter bij mensen die ervoor zijn opgeleid’’, benadrukt de brancheorganisatie Dibevo.

Op de site dierbaar.nl staat ook een checklist voor vakantiegangers en kan je meteen zien bij welk pension nog plek is wanneer je diersoort, vakantieperiode en woonplaats hebt ingevoerd. ,,Ga vooral eerst kijken bij een pension. Kijk dan hoe de dieren die er al zitten het daar vinden, of ze het naar hun zin hebben, of ze naar buiten kunnen en hoe de medische zorg is. Overigens ook dan moet een dier zijn ingeënt en een chip hebben’’, benadrukt de Sophia Vereeniging.

Logeren

Toch blijft het niet leuk om je hond of kat achter de tralies te zien verdwijnen, nog los van het prijskaartje. Vandaar dat ook familieleden, kennissen of vrienden worden ingeschakeld. Er zijn ook mensen die zich aanbieden voor een logeerpartij. Internet helpt daarbij. Zo bieden opa’s en oma’s zich via de site www.oopoeh.nl aan om op huisdieren te passen.

Geboren uit haar eigen nood om hun hond in de vakantie onder te brengen begon Margo uit Maarn enkele jaren geleden de site www.zwoofer.nl om vraag en aanbod te koppelen. Maar ook op Marktplaats zijn adressen te vinden van oppassers, al dan niet commercieel.

Dumpen

,,Toch zijn er mensen die niet op tijd iets hebben geregeld en hun dier dumpen. In de aanloop naar de zomervakantie zagen we al weer dat konijnen massaal worden gedumpt. Met name in parken en op straat worden vele tamme konijnen gesignaleerd. Opvangcentra zitten overvol’’, constateerde de Sophia Vereeniging al enkele weken geleden. Met name in (de buurt van) kinderboerderijen worden veel kleine huisdieren zoals konijnen gedumpt door ze in de nacht over het hek te zetten. Daarbij wordt gedacht dat die beesten wel overleven in de stadse natuur, maar volgens de vereniging gaan ze juist eerder dood. De vereniging wil dat mensen beter nadenken voor ze een huisdier aanschaffen. ,,Met name konijnen worden vaak impulsief aangeschaft zonder dat men weet wat er allemaal bij komt kijken. Kinderen smeken om een schattig jong konijntje, maar al snel zijn ze erop uit gekeken.’’

Ook andere dieren worden jaarlijks opeens bij het dierenasiel aangeboden, zodat die tijdens de vakantie propvol zitten. En heel soms wordt daadwerkelijk een hond aan een boom vastgebonden, worden de goudvissen via de wc weggespoeld en de schildpad in de sloot gedumpt. Het is te hopen dat andere dierenliefhebbers juist in deze tijd een huisdier in het asiel uitzoeken.

Nog een laatste tip: maak je huis schoon bij vertrek. Menigeen ziet bij thuiskomst dat het huis is veranderd in een vlooienparadijs.

Kittens mee uit Malta

Hoewel dierenwelzijnsorganisaties het afraden, neemt Laura Wanders uit Krommenie regelmatig zwerfdieren uit het buitenland mee naar huis. ,,We hebben zelf drie konijnen, maar deze zomer nemen mijn ouders vanaf Malta vier kittens mee terug. Een daarvan heeft een half geamputeerde staart en zou anders worden afgemaakt’’, vreest Laura.

Al vijf jaar neemt de fotografe voor familie en vrienden honden en katten mee die in Spanje, Malta of Mallorca in asiels zitten. ,,Natuurlijk kan je in Nederland ook naar een asiel gaan, maar in Zaandam zijn het vooral vechthonden. Ik wil een gezelschapsdier.’’

Laura benadrukt dat met de zwerfdieren geen besmettelijke ziektes worden meegenomen. ,,Alle dieren worden onderzocht, ingeënt en krijgen een paspoort. Anders kan je ze ook niet meenemen in een vliegtuig.’’

Maar ook voor het probleem ter plekke heeft ze oog. Dit jaar haalde ze zeshonderd euro op voor een sterilisatieprogramma van de opvang op Malta. ,,Daarna gaan de katten weer de straat op, want ze zijn hard nodig vanwege de muizen.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.