Mosselen en gin, het kan

Mossel & Gin opent op het terrein van de Westergasfabriek. Foto Ella Tilgenkamp

Nanska van de Laar

Mosselen en gin, omdat het kan. Maar ook omdat de combi volgens de kersverse jonge ondernemers die in Amsterdam restaurant Mossel & Gin gaan openen - Wouter ter Velde uit Leiden en Josh Selter - prima past.

Dat ontdekten ze in Portugal waar ze bijzonder smakelijke gin-tonic mixjes nipten en er mosselen bij aten. ,,Dat bittertje uit de gin past prima bij mosselen’’, zegt Wouter. Dagverse mosselen uit Yerseke dan wel, waar Premier Mosselen de grootste exemplaren voor ze selecteert. ,,We willen de mossel weer stoer maken. In België wordt de mossel veel meer gewaardeerd dan in Nederland.’’ Raar toch dat al dat Zeeuwse zee-fruit door de buren wordt opgegeten, dachten Wouter en Josh. Iedere dag verse mosselen met bijzondere gin mixen dan moet het lukken. De tonic wordt zelfs huisgemaakt. ,,Dan maken we gin-tonic mixjes met citroen maar ook met besjes, appel, munt of zelfs cacaopoeder. Met gin-tonic kun je heel veel spelen.’’

Mossel & Gin wordt toch iets meer dan een pure mosseltent. Maar het blijft bij zeevoedsel: kreeft, dagverse vis, garnalen en oesters. En bij die laatste komt ook een scheutje gin kijken. ,,Dan krijg je oesters met komkommer en basilicum en als je de oester hebt leeggeslurpt, komen we langs met de fles voor een shotje gin in je oesterschelp. Smullen.’’

De mosselrecepten gaan natuurlijk met wijn en met bier van brouwerij het IJ. Ze experimenteren nog voor mosselen die met een scheut gin-tonic worden gekookt. Nog volop in experimenteel stadium in de keuken, want de zaak opent de eerste week van mei.

,,Ook dan met dagverse mosselen. Dat voor verse mosselen ‘de r’ in de maand moet zijn, is echt onzin. Tegenwoordig zijn er hangcultures en kun je bijna het hele jaar rond dagverse mosselen serveren.’’

 

Volg de mosselen op Facebook mosselgin.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.